Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/02/2008

Ερωτηματικά για την 14μηνη καθυστέρηση για την υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ

Σχετικά με τη συνέντευξη του επικεφαλής της Εισαγγελίας του Μονάχου που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και πρώην μέλος της Διοίκησης του ΟΤΕ, δήλωσε τα εξής:

Η συνέντευξη του επικεφαλής της Εισαγγελίας του Μονάχου δημιουργεί μείζον ζητήματα ηθικής και πολιτικής τάξης για την 14μηνη καθυστέρηση των αρχών στη χώρα μας να ζητήσουν πρόσθετα στοιχεία από τις γερμανικές αρχές για το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ.

Οι ευθύνες είναι ακόμα μεγαλύτερες γιατί το ίδιο διάστημα οι αρχές της χώρας μας δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να εξακριβώσουν ποια κόμματα και ποιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες πήραν στη χώρα μας τις υπέρογκες μίζες της ΖΗΜΕΝΣ, όταν άλλες χώρες με πολύ λιγότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς -όπως η Νιγηρία και η Λιβύη- όχι μόνο εντόπισαν τους δωροδοκηθέντες από τη ΖΗΜΕΝΣ, αλλά και τους έχουν ήδη παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Επιτελούς έστω και τώρα οι Δικαστικές αρχές της χώρας μας πρέπει να προχωρήσουν χωρίς άλλη χρονοτριβή, για να ανακαλύψουν όσους επωφελήθηκαν  στη χώρα μας από τα μαύρα ταμεία της ΖΗΜΕΝΣ, ώστε να καταλογιστούν οι  ποινικές ευθύνες.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» όλων όσων είχαν υπηρεσιακή σχέση ή όσων είχαν κατά καιρούς την πολιτική ευθύνη για τις απευθείας αναθέσεις «προμηθειών-μαμούθ»  του ΟΤΕ στη ΖΗΜΕΝΣ την επίμαχη περίοδο 1998-2006 και για την αγορά του C4I την περίοδο 2002 - 2004».

Για να ερευνηθούν και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες να γίνει εδώ και τώρα στη Βουλή εξεταστική επιτροπή, όπως ήδη έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς έχει αρνηθεί η κυβέρνηση.

Η  κυβέρνηση, εάν ήθελε, υπήρχε τρόπος να υποχρεώσει τη ΖΗΜΕΝΣ να ενημερώσει τις ελληνικές δικαστικές αρχές για το περιεχόμενο των απολογιών των στελεχών της  κατά τη διάρκεια των εσωτερικών ελέγχων της, για το πού και σε ποιους έδωσαν στη χώρα μας τις μίζες, με την απειλή στην αντίθετη περίπτωση να σταματήσει τις προμήθειες υλικών και τις αναθέσεις έργων του δημοσίου και του ευρύτερου τομέα προς αυτή.

«Όποιος όμως δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα ημέρες κοσκινά». Και εδώ φαίνεται ότι οι δυνάμεις του φυλλορροούντος δικομματισμού δεν θέλουν να λάμψει η αλήθεια, γιατί η υπόθεση των δωροδοκιών της ΖΗΜΕΝΣ, εάν τελικά αυτές επαληθευτούν, μπορεί να είναι το πολιτικό Βατερλό τους.

To Γραφείο Τύπου