Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/02/2008

Ανακοίνωση Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΝ σχετικά με την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου για το ζήτημα του θρησκευτικού όρκου

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, σχετικά με την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου για το ζήτημα του θρησκευτικού όρκου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, ύστερα από προσφυγή του κ. Θ. Αλεξανδρίδη, στελέχους του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι,  για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, που αφορά στην υποχρεωτική αποκάλυψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων των μαρτύρων ποινικών δικαστηρίων θέτει επί τάπητος και πάλι, εκ των πραγμάτων, το σοβαρό ζήτημα των διακριτών ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας.

Όπως σωστά τόνισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης περιλαμβάνει όχι μόνο την ελευθερία εκδήλωσης πεποιθήσεων αλλά και την ελευθερία αποσιώπησής τους. Συνεπώς, η παροχή δυνατότητας επίκλησης της τιμής και της υπόληψης μόνον από όσους δηλώσουν ρητά εκ των προτέρων ότι δεν ανήκουν στο πλήρωμα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας συνιστά ευθεία παραβίαση του Άρθρου 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να τροποποιηθεί η σχετική νομοθετική διάταξη ώστε να καταστεί συμβατή προς την ΕΣΔΑ αλλά και προς το ελληνικό Σύνταγμα.

Θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό ένας θεσμικός διάλογος για την αποτελεσματική προώθηση ριζοσπαστικών τομών που θα οδηγήσουν σε διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος, όπως επιτάσσει η σύγχρονη αντίληψη περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών.  

Τμήμα Δικαιωμάτων