Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/12/2005

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Βουλή: Χυδαία επίθεση της Ιεράς Συνόδου ενάντια στο Κοινοβούλιο

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Την ίδια στιγμή που συζητάμε αυτό το σοβαρό νομοσχέδιο στη Βουλή, γίνεται μια χυδαία επίθεση ενάντια στο Κοινοβούλιο και μάλιστα ιδιαίτερα έντονη ενάντια σε μια πλευρά μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οφείλω να τη στιγματίσω και να ζητήσω την παρέμβαση του Προεδρείου.

Κυκλοφόρησε σήμερα ένα κείμενο το οποίο προέρχεται από την Ιερά Σύνοδο και θα διαβαστεί στους ναούς κατά την Κυριακάτικη Ακολουθία. Το κείμενο αυτό αναφέρεται στα μέλη αυτά του Κοινοβουλίου, όπως είναι οι έξι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και άλλοι συνάδελφοι που κατέθεσαν πρόταση για τη διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους. Έχει ακραίους χαρακτηρισμούς, μας ονομάζει «νέους Διοκλητιανούς». Θυμίζω ότι ο ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός ήταν ένας σφαγέας των χριστιανών. Έχουμε τις ιδέες και τις έννοιες του «σφαγέα» και αυτού που έχει «κονσερβοκούτι» να έρχονται σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο και από την Ιερά Σύνοδο.

Και όχι μόνο αυτό. Καταλήγει το κείμενο με μια απειλή προς τη Βουλή. Λέει ότι «οι μεγάλες αποφάσεις όπως ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους ανήκουν στον Ελληνικό λαό και όχι σε πρόσωπα, τα οιαδήποτε πρόσωπα» και είστε εσείς κ. Υπουργέ ένα από τα οιαδήποτε πρόσωπα, οι βουλευτές της συμπολίτευσης, της αντιπολίτευσης, των κομμάτων της αριστεράς.

Τελειώνει το κείμενο με ένα συνθηματικό τρόπο που κλείνει το μάτι. Λέει «ο Λαός είναι εδώ». Θα μπορούσε να πει κανείς αν αλλάξει το άρθρο «το ΛΑΟΣ είναι εδώ». Δεν πρέπει να αφεθεί αυτό έτσι.

Ζητώ παρέμβαση και της κας Μπενάκη της Προέδρου της Βουλής και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων της κας Γιαννάκου γιατί νομίζω ότι πάμε σε ακραίες καταστάσεις όχι παρέμβασης του Αρχιεπισκόπου στην πολιτική αλλά καλλιέργειας μιας ακροδεξιάς πολιτικής. Ίσως η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στην ίδια την Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίου.»

Ο προεδρεύων κ. Πετσάλνικος απάντησε ότι η παρέμβαση αυτή θα γραφεί στα πρακτικά κι έτσι θα μεταφερθεί στην Πρόεδρο της Βουλής και την Κυβέρνηση.

To Γραφείο Τύπου