Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/02/2008

Επίσκεψη Αλέκου Αλαβάνου στην Τουρκία

Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Κ.Ο. Αλ. Αλαβάνο, τον Γιάννη Μπανιά, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής,  το μέλος της  Κ. Π. Ε. του ΣΥΝ Πάνο Τριγάζη και υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής και τη Ζωή Κουμπιού,  συνεργάτη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 11 πμ η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενη από τον Ουφούκ Ουράς, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπαμπατζάν. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση των σχέσεων και τη συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά τομείς. Σημείωσε ότι πρέπει τα Κοινοβούλια των δύο χωρών να αναπτύξουν σχέσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε ανεξάρτητα από τις διαφορές που υπάρχουν, τόνισε.

Ο Αλ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι αριστερές δυνάμεις. Τόνισε ότι ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στις τεράστιες θυσίες που κάνουν οι δύο χώρες στο βωμό των εξοπλισμών.

Το μεσημέρι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Τοπτάν.

Επίσης συνάντηση είχε η αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ με τον γνωστό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ, ο οποίος είναι τώρα βουλευτής Ντιγιαρμπακίρ, με το Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Νωρίτερα οι Αλ. Αλαβάνος και Ουφούκ Ουράς έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα της Βουλής, δίνοντας στη δημοσιότητα κοινή δήλωση:

Κοινή δήλωση Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου και Προέδρου του ODP Ουφούκ Ουράς

Αντιπροσωπείες του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ΟDP) και του ΣΥΡΙΖΑ- Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς της Ελλάδας, με επικεφαλής τους αντίστοιχους Προέδρους Ουφούκ Ουράς και Αλέκο Αλαβάνο, συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 21-22 Φεβρουαρίου 2008 και συμφώνησαν να ενδυναμώσουν και να διευρύνουν την συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα τους.

Έκριναν θετικά την μέχρι σήμερα εμπειρία από τις κοινές τους δραστηριότητες μέσα στις δομές της Ευρωπαϊκής αριστερής συνεργασίας και από την συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Εξέτασαν και συζήτησαν τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο των περιφερειακών, Ευρωπαϊκών και οικουμενικών εξελίξεων.

Οι δύο αντιπροσωπείες πιστεύουν ότι ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο, την στρατιωτικοποίηση, τον ρατσισμό και τον νέο-φιλελευθερισμό απαιτεί κοινή και συντονισμένη δράση των αριστερών, δημοκρατικών και φιλειρηνικών δυνάμεων σε περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» έχει ήδη ωθήσει τα εξοπλιστικά κονδύλια σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του ψυχρού πολέμου σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει οδηγήσει σε πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τον Λίβανο και αλλού. Η ίδια η Ευρώπη απειλείται από την δημιουργία της «αντι-πυραυλικής ασπίδας» που μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο.

Έχουμε απόλυτη επίγνωση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η ειρήνη στην Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Γιʼ αυτό το λόγο δεσμευόμαστε απόλυτα για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, μέσω διαλόγου και με σεβασμό στα διεθνή σύνορα. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις και οι παραβιάσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου οδηγούν σε περισσότερα προβλήματα και αποσταθεροποίηση.

Σʼ αυτή την κατάσταση, διακηρύσσουμε ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα προβλήματα στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις μπορούν και πρέπει να λύνονται ειρηνικά, μέσω διαλόγου, στην βάση του διεθνούς δικαίου, όχι με στρατιωτικά μέσα, σωβινισμό και casus belli.  Σʼ αυτή την κατεύθυνση τα κοινωνικά κινήματα και η διπλωματία των πολιτών μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Θα αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στις φιλειρηνικές δυνάμεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και με βάση τις αποφάσεις του καθώς και με νέες προσπάθειες να έλθουν πιο κοντά η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα και να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα συνύπαρξης ανάμεσα τους.

Ως αριστερές και φιλειρηνικές δυνάμεις, αντλούμε έμπνευση από μια  αντίληψη  πολυδιάστατης ασφάλειας βασισμένης στον αφοπλισμό, την συνεργασία, την δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανθρώπινη ανάπτυξη και την οικολογική προστασία.

Πάνω σʼ αυτή τη βάση, στοχεύουμε στην παραπέρα ανάπτυξη της κοινής μας καμπάνιας για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών κονδυλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας, ως ένα σημαντικό βήμα προς την πραγματική ειρήνη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας.  Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα απελευθερώσει τεράστια ποσά για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανάπτυξη και των δύο χωρών.

Δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την σκληρή πραγματικότητα ότι οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, σαν ποσοστό επί του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, είναι πάνω από διπλάσιοι του μέσου όρου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και ότι οι δύο χώρες μας είναι στις πρώτες θέσεις παγκόσμια στις εισαγωγές όπλων, σπαταλώντας τεράστια ποσά,  ενώ τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα οξύνονται.

Είμαστε απόλυτα ενάντιοι στην συνέχιση της κούρσας των εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο χώρες μας, από την οποία επωφελούνται μόνο οι βιομηχανίες όπλων και αυτοί που επιθυμούν να εφαρμόσουν το δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» στις Ελληνο - Τουρκικές σχέσεις.

Αύριο, Σάββατο, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ  θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο και στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Το Σάββατο, εξάλλου, στις 3 μ.μ. η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Τσελέμπη και στελέχη της συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας DISK. Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία του Βαλουκλί και θα επικοινωνήσει με τους γηροκομούμενους της Ελληνικής Κοινότητας. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο και στο Ζωγράφειο Λύκειο. Το βράδυ θα παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση από τον Ερασιτεχνικό Όμιλο Θεάτρου Κων/πολης, μια από τις δύο θεατρικές ομάδες της Ελληνικής κοινότητας που πρόσφατα ξανάρχισε να λειτουργεί.