Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/02/2008

Στην Κομισιόν, με παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη, η εγκατάσταση μονάδας καύσης λιθάνθρακα στην Καβάλα

Όχι στον ρυπογόνο λιθάνθρακα και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση

Με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη έρχεται στην Κομισιόν το θέμα της σχεδιαζόμενης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιθάνθρακα στην περιοχή της Νέας Καρβάλης Καβάλας.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ΔΕΗ και της γερμανικής εταιρίας RWE, πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή ηλεκτροπαραγωγική μονάδα μεγάλης ισχύος (1600 MW), η οποία θα καίει λιθάνθρακα, ένα από τα πιο ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η κατασκευή αντίστοιχης μονάδας στην περιοχή του Έντσντορφ στη Γερμανία απετράπη μετά από κινητοποίηση των πολιτών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Στην περιοχή της Νέας Kαρβάλης της Kαβάλας σχεδιάζεται η κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου μεγάλης δυναμικότητας (1600 MW), με καύση λιθάνθρακα.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα καλείται να μειώσει αποτελεσματικά τις εκπομπές CO2 τα χρόνια που έρχονται. Η καύση λιθάνθρακα συνεπάγεται την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων αέριων ρύπων που είναι κατʼ εξοχήν υπεύθυνοι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ, ακόμα και οι καθαρότερες τεχνολογίες που πλέον χρησιμοποιούνται, δεν λύνουν το πρόβλημα των εξαιρετικά υψηλών εκπομπών CO2.

Θα επιθυμούσα η Επιτροπή να με ενημερώσει;

Είναι ενήμερη για το σχέδιο κατασκευής ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στην περιοχή της Νέας Kαρβάλης της Kαβάλας; Θεωρεί ότι η δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση λιθάνθρακα συνάδει με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;"

To Γραφείο Τύπου