Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/02/2008

Θα αξιοποιηθεί το ερειπωμένο κτήριο του παλαιού Ωδείου στην οδό Φειδίου απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ 'Αννας Φιλίνη

Το ζήτημα της διάσωσης και ανάδειξης του εγκαταλελειμμένου  κτηρίου της Φειδίου, που απετέλεσε μεταξύ άλλων κατοικία του πρώτου πρεσβευτή της Αυστρίας στην Αθήνα Βαρώνου Prokesh von Osten και στέγασε εν συνεχεία  το Ελληνικό Ωδείο, έθεσε με ερώτησή της προς τον Υπουργό Πολιτισμού η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, μετά και από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή της 16.1.08 (άρθρο του κ. Ν. Βατόπουλου). Πρόκειται για ένα ιστορικό και με σημασία για την Αθήνα διώροφο κτήριο, δείγμα της ιδιωτικής αρχιτεκτονικής της πρώτης «βαυαρικής» δεκαετίας του 1830 και ένα από τα τρία παλαιότερα σπίτια της κεντρικής Αθήνας, το οποίο παραμένει χρόνια εγκαταλελειμμένο, με αποτέλεσμα να σημειώνει καθημερινά φθορές.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχει λάβει το ΥΠ.ΠΟ μετά την απόφαση που έλαβε το 2006, η οποία προέβλεπε τη διάσωση του νεοκλασικής μορφής κτίσματος, το οποίο ωστόσο σήμερα καλύπτεται από λινάτσες και αφήνεται καθημερινά να καταρρέει. Επίσης, αν προτίθεται και με ποιες ενέργειες να φροντίσει για την άμεση διάσωση του ερειπωμένου κτηρίου και την αποτροπή της περαιτέρω φθοράς του, προκειμένου να προστατέψει την αστική ιστορία και την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και αν, τέλος, σκοπεύει να λάβει μέτρα για την ανάδειξη και αξιοποίηση του κτηρίου με συγκεκριμένες και συμβατές με την ιστορία του χώρου χρήσεις.

Ο Υπουργός Πολιτισμού αναφέρει στην απάντησή του ότι το κτίσμα επί της οδού Φειδίου έχει χαρακτηρισθεί από το ΥΠ.ΠΟ κτήριο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας ενώ έχει κηρυχθεί και από το ΥΠΕΧΩΔΕ διατηρητέο. Με υπουργική απόφαση του 2006, εγκρίθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση ή η απευθείας εξαγορά του διατηρητέου κτηρίου - φερόμενος ιδιοκτήτης του οποίου είναι το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας- για πολιτιστικούς σκοπούς, μαζί με τα δύο εκατέρωθεν μεταγενέστερα βοηθητικά κτήρια. Σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠ.ΠΟ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκτίμησης της αξίας του απαλλοτριούμενου ακινήτου, οι δε προτεινόμενες χρήσεις του μνημείου περιλαμβάνουν τη λειτουργία των χώρων του ως Κέντρο Κλασικής Μουσικής για διδασκαλία, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και εκθέσεις, σε συνδυασμό με χώρους Μουσικής Βιβλιοθήκης, Αρχείου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Υλικού, Πωλητηρίου, Κυλικείου και Εστιατορίου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη δήλωσε κατόπιν τούτου ότι θα παρακολουθεί το ζήτημα ώστε να αξιοποιηθεί πράγματι το επί σειρά ετών ερειπωμένο κτήριο, καθώς οι σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας που αναγνωρίζουν την ανάγκη προστασίας του ως διατηρητέου έχουν ήδη ληφθεί από τριακονταετίας, ακόμη όμως παραμένει ζητούμενο η υλοποίησή τους.