Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/12/2005

Συζήτηση στη Βουλή ερώτησης του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλ.Αλαβάνου για την αναγνώριση της συμβίωσης ομοφυλοφίλων

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνου σχετικά με την αναγνώριση της συμβίωσης ομοφυλοφίλων συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, στην οποία απάντησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας.

Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης, ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καλώ τον κ. Γ. Παπανδρέου σε άμεσες κοινές πρωτοβουλίες του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ για τη νομοθετική αναγνώριση της συμβίωσης των ομοφυλόφιλων αλλά και ετερόφυλων ώστε να ακυρωθεί έτσι το επιχείρημα ή πρόσχημα της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχουν ευρείες κοινωνικές δυνάμεις που να στηρίζουν αυτό το αίτημα.»

Όσον αφορά τη συζήτηση στη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στην ερώτηση του Αλ Αλαβάνου, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι:

«Πράγματι σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωριστεί ορισμένα δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους πολίτες τους, που δεν αναγνωρίζονται σήμερα, δεν συμπεριλαμβάνονται στη δική μας έννομη τάξη.»

«Τέτοια ειδική νομική κατοχύρωση δεν υφίσταται για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, όπως δεν υφίσταται ούτε για τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου τα οποία συμβιώνουν σε ελεύθερη ένωση.

Κάθε ορθή νομοθετική πρωτοβουλία οφείλει να είναι απότοκη υφιστάμενων κοινωνικών συνθηκών και όχι να προκαταλαμβάνουν, ή, ακόμα χειρότερα, να βρίσκονται σε ανακολουθία με το κοινωνικό ήθος και έθος.»

«Μια τέτοια όμως συζήτηση επί της ουσίας δεν έχει καν ξεκινήσει στο δημόσιο βίο της χώρας μας, στην ευρεία κοινωνία μας. Και θεωρώ ότι θάπρεπε πάντως να προηγηθεί όποιας ενδεχόμενης νομοθετικής ρύθμισης.»

Και κατέληξε, αναφερόμενος στην πρόταση της ερώτησης Αλ. Αλαβάνου: «Δεν πρόκειται κατ΄ ανάγκην για προοδευτική καινοτομία, αλλά για μια βεβιασμένη πρόταση που δεν αποτυπώνει σήμερα πάντως την βούληση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά την προκαταλαμβάνει πριν αυτή νηφάλια, αβίαστα και σταθερά διαμορφωθεί.»

Στην παρέμβασή του ο Αλ. Αλαβάνος, αναφερόμενος στην απάντηση του κ. Παπαληγούρα ότι «κάθε ορθή νομοθετική πρωτοβουλία πρέπει να μην βρίσκεται σε ανακολουθία με το κοινό ήθος και έθος», απάντησε: «Θα σας φέρω ένα ακραίο παράδειγμα. Σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου η μοιχεία τιμωρείται με λιθοβολισμό. Με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με το λιθοβολισμό. Τι θα ζητούσε κανείς από μια πολιτική δύναμη, δημοκρατική, προοδευτική κλπ; Να αφεθεί στην κοινωνία, ή να έχει μια πρωτοπόρα συμβολή, να αλλάξει, να συμβάλει έστω και με κόστος να αλλάξει η κοινωνική σκέψη;»

Και συνέχισε: «Θα ήθελα να αναφερθώ σε μια άλλη ένσταση, δεν την είπατε εσείς, ότι εάν προχωρούσαμε (σε τέτοια μέτρα) εμείς, θα ωθούσαμε, θα ενισχύαμε τη σύναψη ομοφυλοφιλικών σχέσεων. Το γεγονός ότι ήρθε ένας νόμος πριν από μερικές δεκαετίες στην Ελλάδα, που λέει ότι αυτοί που έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις δεν κάνουν ποινικό αδίκημα και δεν πάνε με σεντόνια στην Αστυνομία, δεν σημαίνει ότι ο νόμος είναι θετικός στις εξωσυζυγικές σχέσεις, ήταν ουδέτερος. Με αυτή τη λογική, θα έλεγα ότι περιμένει κανείς και από εσάς προσωπικά και από την Κυβέρνηση να δει αυτό το θέμα που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας και να προχωρήσει στις σχετικές διεργασίες και επεξεργασίες.»

Στην απάντησή του ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Απόδειξη της διάθεσής μας να ακούσουμε αλλά και να πρωτοπορήσουμε, αν θέλετε, είναι το γεγονός ότι έχουμε ήδη αντιμετωπίσει με επιτροπή που έχω συστήσει ως Υπουργός Δικαιοσύνης, έχουμε επιχειρήσει μια πρώτη προσέγγιση μια μελέτη της συμβίωσης των ετερόφυλων από μία υψηλόβαθμη επιτροπή από δικαστικούς και από πανεπιστημιακούς, η οποία ακριβώς διερευνά την ανάγκη, την χρησιμότητα και ενδεχομένως θα εισηγηθεί αναγκαίες ρυθμίσεις, κυρίως στο επίπεδο του οικογενειακού δικαίου, όσον αφορά την ελεύθερη συμβίωση ετερόφυλων προσώπων.»

Και κατέληξε: «Σεις όμως μας ζητάτε κάτι που δεν μας ζητά, σήμερα τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία. Θα νομοθετήσουμε μόνο ανταποκρινόμενοι σε ευρέως παραδεδεγμένες, αποδεκτές θέσεις, διαμορφωμένες μετά από ευρύτατο κοινωνικό διάλογο και στο μέτρο που απηχούν παγιωμένα και εκφράζουν τις αντιλήψεις, τη νοοτροπία, το ήθος της ελληνικής κοινωνίας.»

To Γραφείο Τύπου