Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/02/2008

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου από το Ηράκλειο Κρήτης

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλ. Αλαβάνος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Ηράκλειο Κρήτης, επισκέφθηκε σήμερα τον Δήμο της Ν. Αλικαρνασού.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο, μεταξύ άλλων ανέφερε:  

Για τις δημοσκοπήσεις, την άνοδο των ποσοστών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

«Δύο στοιχεία να κρατήσουμε. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι έχουμε μια διαδικασία αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Δεν πρόκειται για μικρές μετατοπίσεις μεταξύ των κομμάτων. Πηγαίνουμε σε μια νέα πολιτική σκηνή όπου η Ριζοσπαστική Αριστερά με το προωθημένο πρόγραμμά της δημιουργεί μια μεγάλη δυναμική και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ρεύμα μιας νέας πλειοψηφίας

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι κάνουν πολύ κακώς, είτε η ΝΔ δια του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη, είτε το ΠΑΣΟΚ  δια  διαφόρων στελεχών του, είτε το ΚΚΕ μέσω της Γενικής Γραμματέως του,  είτε το ΛΑΟΣ μέσω των βουλευτών του να επιτίθεται γι αυτό το λόγο στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αν έκανε, και συνεχίζει να κάνει, αυτά τα βήματα μπροστά είναι όχι γιατί κάναμε επίθεση στα άλλα κόμματα αλλά γιατί κάναμε επίθεση στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και αυτό, ευτυχώς, αναγνωρίζεται».

Ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ;

«Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία ήδη γίνεται, γίνεται από τα κάτω όμως. Αυτό το 16% που παρουσιάζουν  οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν θα ήταν δυνατόν αν δεν είχαμε μεγάλες μετακινήσεις από το σοσιαλιστικό χώρο προς το κοινό πρόγραμμα και τους στόχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σε επίπεδο ηγεσίας είναι σαφές νομίζω ότι είμαστε σε άλλες όχθες και για όποιον δεν το πίστευε μπορεί και σήμερα να δεί την συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σε σχέση με την αναθεώρηση του Άρθρου 16 για να καταλάβει τις μεγάλες προγραμματικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο κομμάτων και κάνουν μια δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ουσιαστικά αδύνατη».

Για το θέμα των Σκοπίων.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει πλειοδοσία εθνικισμού. Είναι σημαντικό, και δεν το περίμενε κανείς, ότι έρχονται στις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να έχουμε υπόψη την πάρα πολύ ανησυχητική κατάσταση στα Βαλκάνια. Να ξέρουμε ότι  πέρα από τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς οι ηγέτες της ΠΓΔΜ μπορεί να υπάρχουν χειρότερες εξελίξεις, όπως η διάσπαση αυτού του κράτους και η δημιουργία ενός αλβανικού και ενός σλαβικού κράτους. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τη χώρα μας. Επομένως αντί να κάνουμε επίδειξη παλικαρισμού και δημαγωγίας θα πρέπει με ευθύνη να προχωρήσουμε στην εξεύρεση μιας λύσης «στη μέση της γέφυρας», η οποία να γίνει αποδεκτή και από τους δύο λαούς».

Για την άσκηση βέτο.

«Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να βρίσκουμε λύσεις. Έρχομαι από ένα ταξίδι στην Τουρκία. –δεν μπορεί να έχουμε σε όλα τα σύνορά μας εχθρούς. Η ικανότητα της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας είναι να βρίσκει λύσεις. Και αυτό το ξέρετε πολύ καλά εδώ στην Κρήτη. Ο Ελευθ. Βενιζέλος με τη Συνθήκη της Λωζάννης μέσα από μια Ελλάδα η οποία είχε ηττηθεί βρήκε λύσεις. Θα σημαίνει ότι δεν έχουμε μάθει τίποτα αν δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που μας χωρίζουν με την ΠΓΔΜ».

Για τα προβλήματα του Δήμου της Ν. Αλικαρνασσού

« Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας με επισκέψεις μας σε περιοχές του Ν. Ηρακλείου. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Δήμαρχο της Ν. Αλικαρνασσού για τα βασικά θέματα που απασχολούν την περιοχή όπως είναι το Αεροδρόμιο. Όπως ξέρετε, έχω επικοινωνήσει με τον κ. Σουφλιά και πρόκειται μέσα σε αυτήν ή την επόμενη πιθανόν εβδομάδα να γίνει η συνάντηση που έχει δεσμευθεί πραγματοποιήσει με τους φορείς και τους βουλευτές  όλων των κομμάτων του Ν. Ηρακλείου προκειμένου να ξέρουμε τις σαφείς προθέσεις, το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης σε σχέση με τη μεταφορά του Αεροδρομίου, σε νέο χώρο, πιθανότατα στο Καστέλι. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την Αλικαρνασσό και όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, το οποίο είναι εν κινήσει και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι έχουμε δώσει τη μικρή μας συμβολή.

Το δεύτερο είναι το θέμα των Φυλακών της Ν. Αλικαρνασσού που έχει διπλή διάσταση και της κατάληψης ενός χώρου μέσα στο πυκνό περιβάλλον του Δήμου και με την έννοια ότι έχουμε φυλακές που δεν έχουν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές προκειμένου να παίξουν το ρόλο τους. Διότι άλλο φυλακές, άλλο κόλαση. Και με αυτήν την έννοια θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό το ζήτημα και με γρήγορο μάλιστα τρόπο και να υπάρξει μια επιλογή όπως είχαν υπάρξει σχεδιασμοί στο παρελθόν προκειμένου να γίνει γρήγορα αυτή η μεταφορά του συγκροτήματος των Φυλακών.

Συζητήσαμε επίσης το θέμα του καταυλισμού των Τσιγγάνων. Έχουμε πάντα την άποψη, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία στην Ευρωβουλή,  ότι χρειάζεται να γίνονται προσπάθειες οι οποίες να είναι συντονισμένες που να έχουν σχέση και με την ύπαρξη εναλλακτικής στέγης και με την παρέμβαση κοινωνικών λειτουργών, λειτουργών υγείας, εκπαιδευτικών υπηρεσιών, προκειμένου αυτές οι κοινότητες να μην αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες, αλλά να μπορούν να πείθονται και να έχουν κίνητρα, να ενσωματώνονται στο γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον το οποίο είναι για όλους μας ωφέλιμο. Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα προσπαθήσουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα συμβάλλουμε στην επίλυσή τους, ανάμεσα σε αυτά και στο θέμα των κληροτεμαχίων».

To Γραφείο Τύπου