Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/02/2008

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, συμμετέχοντας στη συζήτηση που οργανώνει απόψε, με αφορμή τα συνέδρια Συνασπισμού και ΠΑΣΟΚ, το περιοδικό ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, τόνισε μεταξύ άλλων:

“Πέντε μόλις μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να βουλιάζει παραλυμένη μέσα σε ένα δύσοσμο τέλμα. Έχει φθίνουσα δύναμη, στενό χρονικό ορίζοντα, έλλειμμα σχεδίου και αυτοπεποίθησης. Η μόνη παρηγοριά της ΝΔ είναι η συνεχιζόμενη και μη ανατάξιμη στο ορατό μέλλον, κρίση του ΠΑΣΟΚ, που προκαλεί την ταυτόχρονη φθορά τους.

Η ισχυρή αμφισβήτηση του δικομματισμού εντείνεται και φαίνεται πως αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά. Διαμορφώνει νέες δυνατότητες και προκλήσεις, ιδιαίτερα για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που καταγράφει μια συνεχιζόμενη, ισχυρή,  αλλά και υπό δοκιμή, ανοδική τάση στις διαδοχικές δημοσκοπήσεις.

Το 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ουσιαστικό διάλογο και άψογες δημοκρατικές διαδικασίες, σε μια περίοδο πυκνών πολιτικών εξελίξεων και έντονης κινητικότητας.

Η πολιτική που όλοι μαζί συνδιαμορφώσαμε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με τη σημαντική συμβολή του Αλέκου Αλαβάνου, και η οποία επιβραβεύθηκε στις εκλογές, πρέπει να συνεχιστεί και να βαθύνει με:

•    Δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και νέες πρωτοβουλίες για κοινή δράση με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ σε συγκεκριμένα θέματα

•    Διαρκή επεξεργασία και προβολή συγκεκριμένων και πειστικών εναλλακτικών προτάσεων στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες επιλογές

•    Στρατηγικό άνοιγμα προς τις δυνάμεις της οικολογίας, του σοσιαλιστικού χώρου και της νέας γενιάς, με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης σύγχρονης αριστεράς

•    Πολιτικό σχέδιο και πρωτοβουλίες ώστε ο ΣΥΝ και η πολιτική μας συμμαχία ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσουν τον πυρήνα για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης, μιας νέας πλειοψηφίας.

Μιας πρότασης αντίπαλης προς την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αλλά και διαφορετικής, όχι συμπληρωματικής, έναντι της σημερινής πολιτικής και των επιδιώξεων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το στοίχημα αυτό δεν είναι εύκολο. Απαιτεί προγραμματικές προϋποθέσεις, πολιτικούς συσχετισμούς και εκλογικούς κανόνες που σήμερα δεν υπάρχουν και είναι αναγκαίο να διαμορφωθούν.

Ο ΣΥΝ σʼ αυτές τις συνθήκες χρειάζεται συνοχή, γρήγορα αντανακλαστικά, πολιτικό σχέδιο και στέρεο προγραμματικό υπόβαθρο, ως μια δύναμη δημιουργικής ανατροπής και προοδευτικών ανακατατάξεων, σε ένα φθαρμένο, φθίνον και δεξιόστροφο δικομματικό πολιτικό τοπίο.

Στο πλαίσιο αυτής της συλλογικής προσπάθειας, οραματίζομαι και εργάζομαι για ένα ΣΥΝ πιο ισχυρό, πιο ενωμένο, ευρύχωρο κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, πρωταγωνιστική δύναμη για μια νέα προοδευτική πλειοψηφία.

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνει το συνέδριό του και το ΠΑΣΟΚ. Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να συζητήσει πολιτικά για τα αίτια της ήττας του, συντηρεί την κρίση ηγεσίας και εδραιώνει μια βαθιά και εξαιρετικά δύσκολα αντιστρέψιμη, κατά τη γνώμη μου, κρίση ταυτότητας και πολιτικής. Διαιωνίζει το χάσμα ανάμεσα στα ετερόκλητα "στρατόπεδα", που καταγράφηκαν στις 11 Νοεμβρίου. Η πρόκληση διαμόρφωσης μιας σαφούς και διακριτής έναντι της ΝΔ, προοδευτικής ταυτότητας και πολιτικής, παραμένει μετέωρη. Το ίδιο μετεωρίζεται και παλινδρομεί η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΝ. Το πρωί μας καλεί σε κυβερνητική σύμπραξη και το βράδυ μας καταγγέλλει επειδή υπάρχουμε και δυναμώνουμε.

Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε η απέφυγε να συζητήσει πολιτικά με ευθύνη των βασικών διεκδικητών της ηγεσίας του στις 11 Νοεμβρίου. Στο όνομα ενός εσωκομματικού πολυσυλλεκτισμού οι πλατφόρμες «Παπανδρέου» και «Βενιζέλου» ήσαν και παραμένουν γενικόλογες και ασαφείς. Η κατάσταση αυτή παραμένει και εντείνεται και εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Γίνεται καυγάς για την σύνθεση της ΚΟΕΣ ή για τον περίφημο Όμιλο.  Συζήτηση όμως και δημιουργική αντιπαράθεση δεν βλέπω, ούτε για την πολιτική, ούτε για το πρόγραμμα. Ακόμη και η περίφημη πρόταση για το περίφημο γερμανικό μοντέλο στον εκλογικό νόμο, το μόνο που σπεύδει να νοθεύσει, εν μέσω σωρείας αοριστιών, είναι η αναλογικότητα του γερμανικού προτύπου. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα κατʼουσίαν αρχηγικό και συγκεντρωτικό κόμμα, παρά τον πληθωρισμό διακηρύξεων περί «συμμετοχικής δημοκρατίας», που αναζητά στα αριστερά του στηρίγματα κι όχι πιθανούς μελλοντικούς συμμάχους.

Οι διαφορές μας με το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές και σημαντικές. Μας χωρίζουν πολιτικές και όχι πρόσωπα. Μακάρι οι συλλογικές του απαντήσεις στο μέλλον να αυξήσουν τη δυνατότητα κοινής δράσης, έναντι των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Η ένταση των επιθέσεων που δεχόμαστε τελευταία και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΚΕ δεν μας ξαφνιάζουν, ούτε πολύ περισσότερο μας αποπροσανατολίζουν. Θα πρότεινα, τόσο στον Γ. Παπανδρέου όσο και στην Α. Παπαρήγα, αντί να κάνουν αντιπολίτευση στο ΣΥΝ, να κάνουν ουσιαστική αντιπολίτευση στη ΝΔ.

Η απάντησή μας σε αυτές τις επιθέσεις θα είναι ακόμη πιο πυκνές πρωτοβουλίες και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το ΚΚΕ, για κοινή δράση εναντίον μιας κακής κυβέρνησης και μιας άθλιας κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Παπανδρέου λέει «δεν έχετε κυβερνητική πρόταση και με αυτό τον τρόπο βοηθάτε τη ΝΔ να μείνει στη κυβέρνηση». Τι κάνει όμως αυτός και το κόμμα του που είναι και αξιωματική αντιπολίτευση; Ας μην τα περιμένει όλα από το ΣΥΝ. Η κ. Παπαρήγα αντιθέτως θεωρεί ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ. Κάνουν το ίδιο λάθος. Διαβάζουν με στατικούς όρους την πρότασή μας για μια νέα πλειοψηφία.

Η νέα πολιτική περίοδος είναι για τον ΣΥΝ γεμάτη νέες ευθύνες αλλά και δυνατότητες.  Αυτή την ώρα δεν χωρούν ούτε επανάπαυση, ούτε μικρομέγαλη αλαζονεία και αυταρέσκεια. Είναι η ώρα της ευθύνης και των θετικών αλλαγών, με συσπείρωση και σύνθεση απόψεων, για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη αλλά και υπό δοκιμή εμπιστοσύνη των πολιτών.”

To Γραφείο Τύπου