Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/02/2008

Ογκολογικό Νοσοκομείο «'Αγιοι Ανάργυροι»

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Έχουν περάσει πάνω από οκτώ χρόνια  μετά το σεισμό του 1999,  που κατάστρεψε το  Ογκολογικό Νοσοκομείο «΄Αγιοι Ανάργυροι» και τα τμήματά του από τότε είναι διασκορπισμένα σε νοσοκομεία της Αττικής και παρά τις υποσχέσεις των Κυβερνήσεων το νέο νοσοκομείο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.

Έπειτα από πολλές παρατάσεις– ο αρχικός προγραμματισμός  προέβλεπε ολοκλήρωση του έργου στις αρχές του 2006- η κατασκευάστρια εταιρεία  έχει ορίσει ως χρόνο παράδοσης του Νοσοκομείου, δυναμικότητας 362 κλινών, την 29η Φεβρουαρίου 2008. Ωστόσο μια βδομάδα πριν την παράδοση, συνεχίζουν να  καταγράφονται προβλήματα υποδομών, εξοπλισμού και στελέχωσης που θα επιφέρουν νέα καθυστέρηση στη λειτουργία του νοσοκομείο, τη στιγμή που οι ανάγκες για κλίνες και θεραπεία καρκινοπαθών είναι τεράστιες. Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος χρόνος αναμονής καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής φτάνει τους 3 μήνες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας με συνέπεια την απαξίωση του ΕΣΥ και την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών.

Για να λειτουργήσει το νοσοκομείο θα πρέπει να επιλυθούν μια σειρά προβλημάτων, με σημαντικότερο την απουσία αποχέτευσης και τη σύνδεσή του με την Εθνική Οδό. Επιπλέον, δεν έχει ξεκινήσει η προκήρυξη για την Κεντρική Αποστείρωση στο νοσοκομείο , χωρίς την οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς του νέου Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου. Παράλληλα, καταγράφονται ελλείψεις σε προσωπικό. Είναι κενές περίπου 20 θέσεις παθολόγων-ογκολόγων, εκ των οποίων ορισμένες είναι προκηρυγμένες από το 2001 και επιπλέον, πολλοί νοσηλευτές είναι αποσπασμένοι σε άλλα νοσοκομεία.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι»:

•    Να λυθούν τα προβλήματα που έχουν σχέση με την αποχέτευση, τη σύνδεσή του με την Εθνικό Οδό, την ολοκλήρωση της Κεντρικής Αποστείρωσης και την προμήθεια Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου;

•    Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης ολοκλήρωσής του και επιτέλους πότε προβλέπεται να λειτουργήσει;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ