Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/12/2005

Κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας και δικαιωμάτων στη χώρα μας και διάβρωσης των ελληνικών υπηρεσιών από ξένες μυστικές υπηρεσίες

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος και οι Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, η Μάγδα Σπηλιοπούλου, υπεύθυνη Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος και ο Δημ. Τζανακόπουλος, Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα Τζαβέτ Ασλάμ, τους Πακιστανούς πολίτες στη χώρα μας που κατάγγειλαν την απαγωγή τους από μυστικές υπηρεσίες και τους δικηγόρους τους κ.κ. Φραγκίσκο Ραγκούση και Γεώργιο Γκουντούνα,

Αμέσως μετά την συνάντηση έγιναν δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Είχαμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινότητας των Πακιστανών στην Ελλάδα, με τους εργοδότες και συγγενείς απαχθέντων, με τον κ. Ραγκούση και τον κ. Γκουντούνα, δικηγόρους των θυμάτων.

Θέλουμε να πούμε κατ΄ αρχάς ότι είναι ενεργοί πολίτες της Ελλάδας. Δεν αγωνίστηκαν και δεν αγωνίζονται μόνο για τα δικαιώματα των συμπατριωτών τους. Αγωνίζονται για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει τεράστιο πρόβλημα, διότι είχαμε μία οργανωμένη και δικτυωμένη απαγωγή η οποία εξετελέσθη στα Πετράλωνα, στα Οινόφυτα, στα Γιάννενα και η οποία εντάσσεται, δυστυχώς, σ΄αυτό το ευρύτερο σχέδιο ολοκληρωτισμού που βλέπουμε ότι σκιάζει πια την Ευρώπη, με τις παράνομες προσγειώσεις και απογειώσεις αμερικάνικων αεροπλάνων, με τις απαγωγές πολιτών της Ευρώπης, όπως έγινε στη Γερμανία, με τις μυστικές φυλακές ενδεχομένως στην Πολωνία ή στην Ρουμανία και αλλού.

Κι εδώ πρέπει όλοι να είμαστε σε επαγρύπνηση. Διότι σήμερα είναι οι Πακιστανοί μετανάστες, αύριο θα είναι οι 'Αραβες μετανάστες, μεθαύριο θα είναι οι Έλληνες Καθολικοί ή οι Έλληνες Εβραίοι, ύστερα θα είναι οι αριστεροί και τελικά δεν θα μείνει κανείς να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, διότι, πρώτον, (η απαγωγή) έγινε, ενδεχομένως, όπως φαίνεται, με παρουσία μυστικών υπηρεσιών ξένων, και, δεύτερον, ακόμα πιο βαρύ, επιχειρείται να συγκαλυφθεί. Οπότε οι ευθύνες είναι συνολικά της κυβέρνησης. Και μας έχουν κάνει τεράστια εντύπωση οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης του κ. Βουλγαράκη.

Εγώ προσωπικά θα ζητήσω, μετά απ΄ αυτή τη συνάντηση, να έχω την επόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή, διότι μιλάμε για ένα κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας και δικαιωμάτων στη χώρα μας και διάβρωσης των ελληνικών υπηρεσιών από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

ΦΡ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ζητήσαμε την πολιτική στήριξη του ΣΥΝ γιατί από το καλοκαίρι ήταν ο μοναδικός πολιτικός φορέας ο οποίος είχε αντιδράσει στις καταγγελίες οι οποίες γίνονταν και είχε θετικά προσανατολιστεί στην πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων.

Σήμερα το όνομα Γλυνός αποτελεί για μας σιγουριά και εντιμότητα ως προς τις ανακρίσεις οι οποίες πρόκειται να λάβουν χώρα.

Η θέση μας είναι μία: Η αλήθεια στην πλήρη διαλεύκανσή της, έτσι ώστε ο ολοκληρωτισμός να μην έχει παρόμοια φαινόμενα. Ευαισθητοποιούμεθα σαν κοινωνικά προβληματισμένοι πολίτες και θέλουμε τη δικαστική έρευνα σε βάθος, έτσι ώστε να αποφεύγονται τέτοια θέματα, τέτοιες στρατηγικές και τέτοιες μεθοδολογίες,

Ο κ. Βουλγαράκης εξετέθη ανεπανόρθωτα, εξετέθη πολιτικά. Προσπάθησε να καλύψει το θέμα κατά τον χειρότερο τρόπο, ηθικά, νομικά και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις συνταγματικές αν θέλετε διατάξεις που ο ίδιος έχει κληθεί να προστατεύσει. Διέταξε μία προκαταρκτική εξέταση όταν είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι και κυρίως για να συγκαλύψει και όχι για να ανακαλύψει. Έσπευσε, πριν καν ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση, να δηλώνει ότι πρόκειται για συνωμοσία και φιάσκο. Έσπευσε ακόμη, χωρίς να υπάρχει εισαγγελέας να ολοκληρώσει την προκαταρκτική. Ενέργειες οι οποίες τον εκθέτουν πολιτικά και αν θέλετε και ηθικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ‘Οσα είχαμε πει είναι αληθινά και επιμένω και σήμερα ότι είναι αληθινά. Αυτά τα παιδιά που βλέπετε, αυτός ο άνθρωπος είναι ενταγμένος στην Πακιστανική κοινότητα, αυτός έχει πάει εκεί και έχει ενημερωθεί η Πρεσβεία του Πακιστάν. Τώρα γιατί λένε άλλα, δεν το ξέρω.

Γ. ΓΚΟΥΝΤΟΥΝΑΣ: Η Πακιστανική Πρεσβεία στην Αθήνα γνώριζε άριστα από την πρώτη στιγμή το γεγονός ότι υπήρξαν απαγωγές. Από τη δεύτερη ημέρα οι ίδιοι οι συγγενείς των απαχθέντων απευθύνθηκαν στην πρεσβεία η οποία δεν ασχολήθηκε και τους είπε μόνο «πηγαίνετε στην ελληνική αστυνομία». Και μόλις έληξε, όπως έληξε, το φοβερό αυτό επεισόδιο, η Πακιστανική Πρεσβεία φρόντισε μόνο να δίνει πιεστικές συμβουλές στους απαχθέντες να μην κάνουν καμία καταγγελία, να μην επιβεβαιώνουν τα γεγονότα τα οποία είχαν προηγηθεί.

To Γραφείο Τύπου