Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/02/2008

Παρέμβαση - έρευνα της Κομισιόν σχετικά με την ανεξέλεγκτη μεταφορά τοξικών αποβλήτων

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για "ανεπάρκειες" στην πρακτική εφαρμογή της οδηγίας για τα απόβλητα

"Αδυναμία των εθνικών αρχών να εφαρμόσουν σωστά τη νομοθεσία της ΕΕ"

Απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη με αφορμή καταγγελίες για την ύπαρξη εταιρειών οι οποίες διενεργούν μεταφορές τοξικών αποβλήτων με επιβατικά πλοία της γραμμής στην Ελλάδα, ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Επίτροπος κ. Στ. Δήμας αναφέρει ότι "η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία αναφέρεται το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου, και επομένως σκοπεύει να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό από τις ελληνικές αρχές."

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων κρίνεται ικανοποιητική από την Επιτροπή και με ποιον τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα μη ορθής διαχείρισης αποβλήτων.

Ο Έλληνας Επίτροπος υπογραμμίζει ότι "η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη προτεραιότητα στην ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων ανά την ΕΕ." Αναφέρεται στο νέο, αυστηρότερο κοινοτικό κανονισμό που εφαρμόζεται από τις 12 Ιουλίου 2007 και "επικεντρώνεται στην αυστηρότερη επιβολή της νομοθεσίας: καθιστά υποχρεωτική τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων και διαμορφώνει τη βάση για μια δομημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, με σκοπό την πρόληψη των παράνομων μεταφορών".

Στη συνέχεια, τονίζει ότι "δεν είναι πάντα ικανοποιητική η εφαρμογή ανά την ΕΕ του κανονισμού για τις μεταφορές των αποβλήτων ούτε διαφόρων άλλων κοινοτικών νομοθετικών πράξεων που διέπουν τα απόβλητα."

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Δήμας απαντά ότι: "Η Επιτροπή μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα  έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ανεπάρκειες όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή της οδηγίας αυτής στην Ελλάδα. Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή έχει κινήσει κατά της Ελλάδας μια σειρά διαδικασιών για παράβαση και έχει προσφύγει στο Δικαστήριο."

Προσθέτει μάλιστα με νόημα ότι "ακόμη και αν κάποιο κράτος μέλος έχει μεταφέρει πλήρως την κοινοτική νομοθεσία «στα χαρτιά», είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνάδει και η πρακτική εφαρμογή της με τις νομικές απαιτήσεις"  και ότι "το πρόβλημα της ακατάλληλης διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων δεν σχετίζεται με το κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο αλλά οφείλεται στην αδυναμία των εθνικών αρχών να εφαρμόσουν σωστά τη νομοθεσία της ΕΕ."

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενη σχετική απάντηση του κ. Δήμα (12.04.2005), στην Ελλάδα παράγονται ετησίως περίπου 400.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων. Από αυτές τις ποσότητες περίπου το 60% παραμένει αποθηκευμένο σε προσωρινούς χώρους (στην Ελλάδα ως γνωστόν ουδέν μονιμότερον του προσωρινού).  Η τύχη του υπόλοιπου 40% αγνοείται, καθώς και η τελική κατάληξη του 60%! Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, εάν τα επικίνδυνα απόβλητα παραμείνουν προσωρινά αποθηκευμένα πάνω από ένα χρόνο, τότε ο χώρος αυτός πρέπει να χαρακτηρισθεί χωματερή και να τηρεί τις σχετικές προϋποθέσεις, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στην περίπτωση των ελληνικών αρχών και για τον λόγο αυτό έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Τα παθήματα του Κουρουπητού δυστυχώς δεν έγιναν μαθήματα για τους κυβερνώντες. Συνεχίζεται η τριτοκοσμική κατάσταση στη διαχείριση αποβλήτων. Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μακραίνει ο κατάλογος των παραπομπών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Περιμένουμε αυτή τη φορά η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι άλλες συναρμόδιες αρχές να επιτεθούν στα προβλήματα και όχι στον Έλληνα Επίτροπο ή τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ."

To Γραφείο Τύπου