Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/02/2008

Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από αίτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, το θέμα των παρατυπιών στις δημόσιες συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας

Συζητήθηκε σήμερα η υπ' αριθμόν 207/2007 αναφορά για παραβίαση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σε σχέση με τις διαδικασίες ανάθεσης - μίσθωσης τουριστικών λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών/μαθητριών στα σχολεία.

Συγκεκριμένα παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Αναφορών τα Υπουργεία Παιδείας, Μεταφορών, Εσωτερικών, Οικονομικών, καθώς και οι νομαρχίες Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας και Πέλλας, για απευθείας, χωρίς ανοικτούς διαγωνισμούς, ανάθεση της μεταφοράς των μαθητών, σε συγκεκριμένους μεγαλολεωφορειούχους που έχουν συγκροτήσει "καρτέλ" στον τομέα των μεταφορών. Το αποτέλεσμα είναι να ζημιώνεται το ελληνικό Δημόσιο κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια ευρώ, λόγω των αμαρτωλών αυτών αναθέσεων. Ήδη,  αναμένεται η έκδοση σχετικού πορίσματος από τους Ορκωτούς ελεγκτές του δημοσίου που έχουν εγκατασταθεί στην νομαρχία Θεσσαλονίκης και ερευνούν την υπόθεση. Η υπόθεση αυτή έχει απασχολήσει επανειλημμένα  το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τα ΜΜΕ, τη Bουλή, καθώς και την Eυρωβουλή μετά από ερωτήσεις του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη. Oι ελληνικές αρχές παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Αναφορών για συγκάλυψη του σκανδάλου και αποτυχία συμμόρφωσης προς την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Το θέμα των παράνομων αναθέσεων των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών είχε τεθεί στην Κομισιόν μετά από δύο ερωτήσεις του έλληνα ευρωβουλευτή, με βάση τις οποίες απεστάλη το 2007 επιστολή στις ελληνικές αρχές για την περαιτέρω εξέταση του θέματος.

Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η υπόθεση και η εξέταση της. Αποφάσισε επίσης να σταλεί επιστολή στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF) σχετικά με το ζήτημα της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ, που υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ. Zήτησε, ακόμη, περισσότερες πληροφορίες από την Κομισιόν, που επίσης ερευνά την υπόθεση και αναμένεται να παραπεμφθεί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Το αίτημα υποστηρίχθηκε από τους εκπροσώπους των αιτούντων κ. Τσαρουχά και κ. Παρίση, καθώς και από τον εκπρόσωπο της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Στη συζήτηση παρενέβη υποστηρικτικά η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Aναφορών κ. Μαίρη Ματσούκα, μετά από πρόταση της οποίας αποφασίστηκε η παραπομπή στην OLAF.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η σημερινή απόφαση είναι μια πρώτη νίκη για να τερματιστεί αυτή η σκανδαλώδης κατάσταση. Το καρτέλ που ροκανίζει κοινοτικές επιδοτήσεις, εθνικούς πόρους αλλά και ΦΠA ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να σπάσει. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, υπουργεία, δικαστήρια και νομαρχίες, οφείλουν να ερευνήσουν και να σταματήσουν άμεσα αυτές τις σκανδαλώδεις και αδιαφανείς διαδικασίες, που παραβιάζουν κατάφωρα κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού."

To Γραφείο Τύπου