Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/02/2008

"Επιφυλάσσεται" η Κομισιόν να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τον χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών

Μέχρι νεωτέρας... "οι πολίτες δικαιούνται να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσω των αρμοδίων εθνικών δικαστηρίων"

Απάντηση του Επιτρόπου Σπίντλα στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Με αφορμή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και της σχετικής νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών, ο αρμόδιος για θέματα απασχόλησης Επίτροπος κ. Σπίντλα απαντά ότι "η Επιτροπή συντάσσει αναλυτική έκθεση που θα παρουσιάζει την ανάλυσή της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της οδηγίας, η οποία προγραμματίζεται να εγκριθεί στις αρχές του 2008 και να υποβληθεί στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο."

Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, διότι η κυβέρνηση της NΔ με υπουργικές αποφάσεις, συνεχώς αναστέλλει η εφαρμογή των διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας, που θεσπίζουν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εβδομαδιαίας εργασίας των ειδικευμένων και των ειδικευόμενων ιατρών. Επισημαίνεται εξάλλου ότι πολλοί ιατρικοί σύλλογοι της χώρας έχουν υποβάλει καταγγελίες στην Επιτροπή, ενώ και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, έχει ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό.

Στην ερώτηση του, ο Δημ. Παπαδημούλης ζητούσε να πληροφορηθεί τα συμπεράσματα της Επιτροπής από την αλληλογραφία της με ορισμένα κράτη μέλη των οποίων η νομοθεσία δεν έχει εναρμονιστεί με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία, καθώς και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την εφαρμογή του ισχύοντος κοινοτικού δικαίου από τα κράτη μέλη τα οποία το παραβιάζουν.

Σύμφωνα με τον Τσέχο αρμόδιο Επίτροπο, "η Επιτροπή συντάσσει αναλυτική έκθεση που θα παρουσιάζει την ανάλυσή της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της οδηγίας, η οποία προγραμματίζεται να εγκριθεί στις αρχές του 2008 και να υποβληθεί στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο" και "με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προβεί σε οποιαδήποτε μέτρα κρίνει αναγκαία και ενδεδειγμένα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών παράβασης, όπου διαπιστώνονται στοιχεία μη συμμόρφωσης προς την κοινοτική νομοθεσία."

Αφού αναφέρεται στη διαδικασία τροποποίησης της οδηγίας για το χρόνο εργασίας, η οποία είναι ανοικτή από το 2004, αλλά τα κράτη μέλη δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, ο κ. Σπίντλα επισημαίνει ότι "σε κάθε περίπτωση, μεμονωμένοι πολίτες δικαιούνται να διεκδικήσουν άμεσα τα δικαιώματά τους βάσει της οδηγίας, μέσω των αρμόδιων εθνικών δικαστηρίων κάθε βαθμίδας."

Aναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Δυστυχώς η κυβέρνηση της NΔ παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία με την ανοχή της Kομισιόν. H εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και ο σεβασμός των αποφάσεων του ΔΕK είναι υποχρεωτικός για την Kομισιόνκ όχι α λα καρτ.H Kομισιόν σε συνεργασία με το Συμβούλιο κωλυσιεργεί και επιχειρεί να παρακάμψει την νομολογία του ΔΕK περιορίζοντας προς όφελος της εργοδοσίας τα δικαιώματα των εργαζομένων ιατρών".

To Γραφείο Τύπου