Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/12/2005

Δεν γίνεται μεγαλύτερη και περισσότερη Ευρώπη με λιγότερους πόρους

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σημειώνει:

Η μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού κάτω από τις προτάσεις της Κομισιόν και της προηγούμενης Προεδρίας και πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες είναι απαγορευτική για μια Ευρώπη ενωμένη, κοινωνική και δημοκρατική.

Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να υπερβούν την κρίση που οι ίδιες έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις της βρετανικής προεδρίας και η όλη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, φανέρωσαν την αδυναμία των σημερινών ηγετών της Ε.Ε να αποκωδικοποιήσουν σωστά τα μηνύματα από το ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα και τις εξεγέρσεις στα γαλλικά προάστια, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν νέα ώθηση στην υπόθεση της κοινωνικής Ευρώπης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της. Ενώ την ίδια ώρα προωθούν την ηλεκτρονική παρακολούθηση και το φακέλωμα των ευρωπαίων πολιτών. Στο έδαφος αυτής της κρίσης έχει εμφανιστεί μια ακραιφνής νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την Ευρώπη από τον Τόνυ Μπλερ με στόχο την πλήρη κατεδάφιση όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων και την πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Οι λαοί της Ευρώπης ζητούν μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη που να τους προστατεύει. Αυτό, εκτός από την προώθηση της πολιτικής ενοποίησης, επιβάλλει και ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό. Αντ` αυτού οι ηγέτες της Ένωσης και μαζί τους ο έλληνας Πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκαν την κατανομή μειωμένων πόρων σε περισσότερους δικαιούχους μιας διευρυμένης Ευρώπης με 25 πλέον κράτη - μέλη. Δεν γίνεται μεγαλύτερη και περισσότερη Ευρώπη με λιγότερους πόρους. Οι πιο αδύναμες χώρες θα αισθανθούν τις σοβαρές συνέπειες αυτής της πολιτικής. Και φυσικά και η Ελλάδα η οποία εκτός από τη μείωση των κονδυλίων του 4ου ΚΠΣ σε σχέση με το 3ο, αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα απορροφητικότητας.

Πίσω από τις διαπραγματεύσεις κρύβονται κρίσιμα ζητήματα όπως η μείωση των ενισχύσεων στις οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η υπονόμευση της πολιτικής για τη συνοχή και τη σύγκλιση, η καθήλωση της Ένωσης σε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, η περαιτέρω ενίσχυση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Το κρίσιμο δίλημμα παραμένει : νεοφιλελεύθερη και φιλατλαντική ή ενωμένη, κοινωνική, δημοκρατική, αυτόνομη και φιλειρηνική Ευρώπη;

Με δεδομένα τα σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ελλείμματα, ο ΣΥΝ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν κοινό τόπο και κοινή τους αγωνία την προάσπιση και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, απευθύνεται στους λαούς και τα κινήματα της Ευρώπης και τους καλεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για την ενωμένη Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογικής προστασίας.

To Γραφείο Τύπου