Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2008

Αρνείται η Κομισιόν να προχωρήσει σε επιπλέον επιδότηση της μεταφοράς των ζωοτροφών

Απάντηση της Επιτρόπου Μπόελ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Ενώ η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή των σιτηρών προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην κτηνοτροφία, αρνείται να υιοθετήσει μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων. Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου κ. Μπόελ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής  ζητούσε να πληροφορηθεί  εάν η ΕΕ προτίθεται να προβεί σε μέτρα επιδότησης της αγοράς ή/και της μεταφοράς των ζωοτροφών, εξαιτίας των αυξήσεων που παρατηρούνται στην τιμή των σιτηρών.  

Η Επίτροπος Μπόελ αναφέρει ότι η άνοδος της τιμής των ζωοτροφών οφείλεται τόσο σε διαρθρωτικούς όσο και σε έκτακτους παράγοντες. Στους διαρθρωτικούς περιλαμβάνεται η  «συνεχής άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης σιτηρών, ως συνέπεια της υψηλής ζήτησης λευκών κρεάτων υπό την πίεση οικονομικής ανάπτυξης σε επίπεδα ρεκόρ στις αναπτυσσόμενες χώρες», καθώς και οι αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που «συνέβαλαν στο να καταστεί ανταγωνιστικότερη η γεωργία και οδήγησαν στη σταδιακή εξαφάνιση των αποθεμάτων παρέμβασης – των σιτηρών-  στην ΕΕ».  Οι έκτακτοι παράγοντες αφορούν κυρίως τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε πολλές περιοχής εμπορίας και παραγωγής σιτηρών όπως η Αυστραλία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.  

Όλα τα ανωτέρω, αναφέρει η κ. Μπόελ,  οδήγησαν σε «συνθήκες μεγάλης στενότητας στην αγορά, συνοδευόμενες από περαιτέρω υποχώρηση των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών στο χαμηλότερο επίπεδό τους της τελευταίας 30ετίας και πλέον. Οι επιπτώσεις οξύνθηκαν από την περιοριστική πολιτική που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες εξαγωγής, η οποία οδήγησε σε εξαιρετικά τεταμένες αγορές, με τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη».

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Κομισιόν αποφάσισε την αναστολή της υποχρεωτικής παύσης καλλιέργειας η οποία «εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει επιπρόσθετους 10 εκατ. τόνους σιτηρών στην ΕΕ το 2008, συντελώντας στην άμβλυνση των αναμενόμενων χαμηλών αποθεμάτων τέλους περιόδου τον Ιούνιο 2008» καθώς και την  «πλήρη άρση των δασμών στις εισαγωγές σιτηρών για την τρέχουσα περίοδο εμπορίας».

Σύμφωνα με την Επίτροπο Μπόελ, τα μέτρα αυτά είναι επαρκή και επομένως δεν απαιτείται επιπλέον επιδότηση του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα αγοραία μέτρα, ούτε η χρηματοδότηση των δαπανών μεταφοράς».

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η, συνεπής με τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία της, αρνητική απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου, επιτείνει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και τροφοδοτεί το σχετικό πληθωρισμό, πλήττοντας και τους καταναλωτές.

Αλήθεια, τί λέει και τί κάνει επ' αυτού η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Έλληνας Επίτροπος; Τόσο γρήγορα ξέχασαν και εγκατέλειψαν τις προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. και σ' αυτό το ζήτημα;"

To Γραφείο Τύπου