Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2008

Η Κομισιόν παρεμβαίνει υπέρ της αίτησης ασύλου Ιρανού ομοφυλόφιλου που ζητά άσυλο στην Ελλάδα

Απάντηση του Επιτρόπου Φρατίνι στον Δ.Παπαδημούλη

«Δεδομένης της κατάστασης των ομοφυλοφίλων στο Ιράν, ο ποινικός κώδικας και η πρακτική της εφαρμογής του στην εν λόγω χώρα …θα πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά, πριν από τη λήψη απόφασης όσον αφορά συγκεκριμένη αίτηση παροχής ασύλου, βάσει του φόβου δίωξης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού», όπως απάντησε ο Επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης κ. Φράνκο Φρατίνι.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης με τη συμμετοχή άλλων τεσσάρων ευρωβουλευτών από όλο σχεδόν το φάσμα του ευρωκοινοβουλίου, τους John Bowis από το Λαϊκό Κόμμα, Michael Cashman από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, Marco Cappato από τους Φιλελεύθερους και Kathalijne Maria Buitenweg από τους Πράσινους, κατέθεσαν ερώτηση προς την Επιτροπή ζητώντας να μην απελαθεί ομοφυλόφιλος άνδρας ιρανικής καταγωγής, που διώκεται στο Ιράν και έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από το 1999.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για άνδρα ιρανικής καταγωγής, που συνελήφθη στο Ιράν εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του υπέστη βασανιστήρια και βιασμό.

Από το 1999 ζούσε στην Ελλάδα, όπου και είχε υποβάλει αίτηση ασύλου που απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές μολονότι δεν απέρριψαν τον ισχυρισμό του ότι είναι ομοφυλόφιλος και που μια ενδεχόμενη απέλαση θα συνιστούσε απειλή για τη ζωή του.

Ο Επίτροπος κ. Φρατίνι στην απάντησή του, επεσήμανε ότι: «Η Επιτροπή γνωρίζει ότι η συναινετική ομοφυλοφιλία μεταξύ ενηλίκων είναι αξιόποινη πράξη στο Ιράν, και ότι το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής παραβιάζεται συχνά από αυτεπάγγελτους επιτηρητές της θρησκευτικής τάξης, οι οποίοι πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια και άλλους ιδιωτικούς χώρους σε αναζήτηση «αποκλίσεων», συμπεριλαμβανομένης της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς. Επιπλέον, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μία τουλάχιστον περίπτωση στο Ιράν φαίνεται να έχει επιβληθεί θανατική ποινή για συναινετική ομοφυλοφιλική συμπεριφορά (Μάρτιος 2005).

Δεδομένης της κατάστασης των ομοφυλοφίλων στο Ιράν, ο ποινικός κώδικας και η πρακτική της εφαρμογής του στην εν λόγω χώρα, καθώς και η πιθανή εμπλοκή μη κρατικών διωκτικών οργάνων θα πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά πριν από τη λήψη απόφασης όσον αφορά συγκεκριμένη αίτηση παροχής ασύλου βάσει του φόβου δίωξης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.»

Ο κ. Φρατίνι, στην απάντησή του έκανε αναφορά και στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στην Οδηγία 2004/83/ΕΚ, η οποία δεν είχε ενσωματωθεί ακόμη στην ελληνική έννομη τάξη, παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία ενσωμάτωσης έχει λήξει από τις 10 Οκτωβρίου 2006.

Πιο συγκεκριμένα, «Σύμφωνα με την οδηγία 2004/83/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως προσφύγων ή ως προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας για άλλους λόγους, η δίωξη λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να αποτελέσει ένα από τα στοιχεία του ορισμού του πρόσφυγα στο πλαίσιο της διαδικασίας για την απόδοση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Η οδηγία του Συμβουλίου αναγνωρίζει επίσης μορφές δίωξης που σχετίζονται με το φύλο.»

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης κοινοποίησε με επιστολή του, η οποία επισυνάπτεται, την απάντηση του Επιτρόπου κ. Φρατίνι στον αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Π. Χηνοφώτη, καθώς και στον προϊστάμενό του Υπουργό κ. Παυλόπουλο, προκειμένου να την λάβουν υπ' όψιν κατά την εξέταση της αίτησης θεραπείας, που έχει υποβάλλει ο Ιρανός πρόσφυγας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημ. Παπαδημούλη:

"Αξιότιμε κ. Χηνοφώτη,

Παρακαλώ βρείτε συνημμένη απάντηση του Επιτρόπου κ. Φρ. Φρατίνι σε ερώτησή μου, που συνυπέγραψαν ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με Ιρανό ομοφυλόφιλο, του οποίου η αίτηση χορήγησης ασύλου έχει απορριφθεί και κινδυνεύει με απέλαση. Για την συγκεκριμένη περίπτωση έχετε ήδη απαντήσει (αριθμ. ερώτησης 1260/30.10.2007, αριθμ.πρωτ.7017/4/7542) στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στο βουλευτή κ. Γ. Ψαριανό.

Είμαι βέβαιος κ. Υφυπουργέ, ότι θα λάβετε υπόψη τόσο την ευαισθησία του Ευρωκοινοβουλίου όσο και την απάντηση της Κομισιόν κατά την εξέταση της αίτησης θεραπείας που έχει υποβάλει ο Ιρανός πρόσφυγας.

Με εκτίμηση
Δ. Παπαδημούλης
Ευρωβουλευτής ΣΥΝ"

To Γραφείο Τύπου