Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/12/2005

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με το Διασωματειακό των Ενώσεων Τύπου

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον Ν. Βούτση, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο Τύπου και επικοινωνίας του ΣΥΝ, και τον Δημ. Στούμπο, γραμματέα της Πολιτικής Κίνησης Δημοσιογράφων του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου (Διασωματειακό), και συζήτησαν για τις εξελίξεις στο χώρο του Τύπου όπως επίσης και για τα συνδικαλιστικά προβλήματα του κλάδου των δημοσιογράφων.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε τα εξής:

«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ύπαρξη αυτής της διασωματειακής συνεργασίας στο χώρο των ΜΜΕ και ελπίζω ότι κι εδώ, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα Συνδικάτο των εργαζομένων στον Τύπο, το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά για τα δικαιώματά τους, αλλά και για τα θέματα της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας.

Κατά τη γνώμη μας, κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης έχει δύο ταυτότητες: Η μία, ίσως η κυρίαρχη, είναι αυτή που έχει σχέση με τον ιδιοκτήτη του κάθε μέσου μαζικής ενημέρωσης, τους στόχους του ιδιοκτήτη, τα παιχνίδια του ιδιοκτήτη, κλπ. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ταυτότητα, που έχει σχέση με τους εργαζόμενους, με την παράδοση, με τις αξίες που εκφράζονται μέσα από ένα έντυπο ή από έναν σταθμό.

Σ΄ αυτό το δεύτερο θέμα, όσο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση έχουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο, τόσο ενισχύονται τα ποιοτικά στοιχεία της δεύτερης ταυτότητας. Γι αυτό, θέλω να πω ότι μια σειρά από εργασιακά αιτήματα που τέθηκαν με πολύ συγκροτημένο τρόπο από τη Διασωματειακή Επιτροπή, είναι και αιτήματα που η ικανοποίησή τους έχει σχέση με τη στήριξη της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας. Να μην έχουμε δημοσιογράφους ή υπαλλήλους ή τυπογράφους στο χώρο του Τύπου που φοβούνται κάθε στιγμή μήπως απολυθούν ή μείνουν άνεργοι.

Υπάρχουν επίσης μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως το να διαφυλαχθεί ο χώρος από τους ιδιοκτήτες-«πειρατές», να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στο καθεστώς της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, να τηρούνται οι ασφαλιστικές και εργασιακές υποχρεώσεις των εργοδοτών, και αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη δυνατότητά τους, έτσι μόνον, να παίρνουν κρατική διαφήμιση. Τέλος θα πρέπει να σταματήσει αυτό το αίσχος των συμβασιούχων, το οποίο σε ένα βαθμό φαίνεται να λύνεται, εν μέρει, στα δημόσια ΜΜΕ, στην ΕΡΤ, αλλά είναι ανοιχτό ακόμη στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ, όπου η Οδηγία 70/99 δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, και μια σειρά άλλα ζητήματα τα οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικά και έχουν τη στήριξη του ΣΥΝ.»

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Π. Σόμπολος δήλωσε τα εξής:

«Στο πλαίσιο των επαφών που κάνει το Διασωματειακό με τους αρχηγούς των κομμάτων, ενημερώσαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας, όχι μόνο τους δημοσιογράφους αλλά και τους υπαλλήλους και τους τεχνικούς, όλο το φάσμα δηλαδή των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Βρήκαμε θετική ανταπόκριση από τον κ. Αλαβάνο, θα στηρίξει όπως μας είπε τα δίκαια αιτήματά μας, και πιστεύω ότι με τη συμπαράσταση του ίδιου και του κόμματός του θα έχουμε θετική εξέλιξη σε πολλά από αυτά.»

*(Σημειώνεται ότι στο Διασωματειακό μετέχουν 12 ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ-εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, περιοδικά κ.α.)

To Γραφείο Τύπου