Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/02/2008

Στην Κομισιόν οι παράνομες αμμοληψίες στον ποταμό Αλιάκμονα

Ερώτηση-παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Δ. Παπαδημούλης "Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να αποφευχθεί το περιβαλλοντικό έγκλημα"

Με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη έρχεται στην Κομισιόν το θέμα της οικολογικής καταστροφής στον ποταμό Αλιάκμονα από τις παράνομες αμμοληψίες. Στην ερώτηση  του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥN, ζητά να πληροφορηθεί κατα πόσον είναι σύμφωνες με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία οι αμμοληψίες στον Αλιάκμονα και ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες μελλοντικές ενέργειες της Κομισιόν για το ζήτημα αυτό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και τοπικών φορέων, στην κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα, γίνονται παράνομες αμμοληψίες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στον Δήμα Μελίκης Ημαθίας. Οι αμμοληψίες αυτές προκαλούν μη ανεστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή και καταστρέφουν την τοπίκη βλάστηση και την ροή του ποταμού.

Δεδομένου ότι τα στενά του Αλιάκμονα είναι προστατευόμενη περιοχή NATURΑ (GR- 1210002) και προστατεύεται από την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ ως ειδική ζώνη προστασίας (GR1220010), θα μπορούσε η Επιτροπή να με πληροφορήσει, παρόλο που η πρόληψη και η παύση των αμμοληψιών είναι αρμοδιότητας των εθνικών αρχών, κατά πόσον οι παράνομες αυτές αμμοληψίες συνάδουν με την Κοινοτική Περιβαλλοντική Προστασία και αν προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις ώστε να σταματήσει η αμμοληψία από την κοίτη του ποταμού;"

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και τους τοπικούς φορείς, για να σταματήσει αυτό το οικολογικό έγκλημα."

To Γραφείο Τύπου