Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/12/2005

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνου εργατικής πολιτικής του «για τις εργασιακές σχέσεις στη δίνη του νεοφιλελεύθερου τυφώνα»

«Είμαι τυχερός που έχω το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη «Οι εργασιακές σχέσεις στη δίνη του νεοφιλελεύθερου τυφώνα» πριν μιλήσω την Πέμπτη στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό», είπε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος παρουσιάζοντας (σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στη ΓΣΕΕ) το βιβλίο - εργαλείο για τον καθένα που ασχολείται με τις εργασιακές σχέσεις, είτε ως συνδικαλιστής, είτε ως εργαζόμενος, είτε ως επιστήμονας.»

Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι για την αναγκαία αλλαγή του συσχετισμού, το συνδικαλιστικό κίνημα θα ήταν χρήσιμο να διευρύνει τους ορίζοντες και το περιεχόμενο των αιτημάτων του και να εντάξει στη δύναμή του, το σύνολο των μισθωτών σε μια κοινή δράση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός και χαρακτήρισε απαραίτητη τη κοινή δράση της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς.»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε το βιβλίο ως πολύτιμο υλικό και ανέφερε ότι το βιβλίο του κ. Στρατούλη είναι χρήσιμο όχι μόνο για το περιεχόμενό του, αλλά και για τις στοχεύσεις που οριοθετεί, αλλά αναδεικνύει την ανάγκη ευρύτερης συσπείρωσης και υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει τη μεγάλη επίθεση κατά των δικαιωμάτων με ολοκληρωμένη άποψη αριστερών αρχών.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος μίλησε «για ένα από τα καλύτερα βιβλία που συγκρίνεται με άνεση με ότι σχετικό με την εργασία - ένα βιβλίο αναφοράς και πολιτικού προσανατολισμού, που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση σεμιναρίου για το συνδικαλισμό και τους κοινωνικούς αγώνες».

Ο πρώην γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΚΕΔΑ και του ΣΥΝ Γιάννης Θεωνάς αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συμβολή του βιβλίου, που ανατρέχει στα συστήματα των εργασιακών σχέσεων από το 19ο αιώνα ως σήμερα και όπως υποστήριξε ζούμε την επιχείρηση κατάργησης συνολικά του Εργατικού Δικαίου. Ο ομιλητής υποστήριξε ακόμα ότι οι σημερινές εξελίξεις στην χώρα μας (ιδιωτικοποιήσεις, προσπάθεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων κ. λ.) είναι πολιτικές επιλογές που υπαγορεύονται από Ο.Ο.Σ.Α. και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«'Αρτιο πόνημα» χαρακτήρισε το βιβλίο του Δημ. Στρατούλη ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Κουκουλές, επισημαίνοντας, ότι δεν εκφέρει το γνωστό ξύλινο λόγο και μπορεί να δώσει έναυσμα για επιπλέον έρευνα στο πεδίο αυτό. Ο κ. Κουκουλές εκτίμησε ότι η οπισθοδρόμηση προστατευτικής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας φτάνει τώρα και στη Ελλάδα και απαιτεί δράση σε πολλαπλά μέτωπα για την απόκρουσή της.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης τόνισε ότι το βιβλίο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και είναι επίκαιρο, επεσήμανε το επιχείρημα του κ. Στρατούλη ότι παρατηρείται μια τάση αμερικανοποίησης του Ευρωπαϊκού μοντέλου και υπογράμμισε την ανάγκη όπως «όλες οι συνιστώσες μιας εναλλακτικής λύσης συστοιχηθούν για την απόκρουση του νεοφιλελεύθερου τυφώνα».

Το βιβλίο εκδόθηκε από τα «Ελληνικά Γράμματα» και κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

To Γραφείο Τύπου