Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/03/2008

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ

Αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε για άλλη μια φορά το αυτονόητο: Το ΝΑΤΟ αποτελεί κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου και θα έπρεπε να είχε καταργηθεί. Επομένως είμαστε κατά της  διεύρυνσής του στα Βαλκάνια.  Επίσης αποτελεί απειλή για  την ειρήνη στον πλανήτη και σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί την προοπτική συνύπαρξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Βαλκανικής. Αντιθέτως ενισχύει τον εθνικιστικό φανατισμό. Ως εκ τούτου, η στάση της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και κόντρα στην κοινή λογική. Αντιμετωπίζει τον βασικό κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής ως εγγυητή της ειρήνης, δίνοντας νέα διάσταση στη λαϊκή φράση «Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Καλούμε την κυβέρνηση να μην μπει σε ένα παζάρι αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση στο θέμα της ονομασίας της FYROM, καθώς δεν μπορεί τέτοιες λογικές να οδηγήσουν ποτέ σε φιλειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών.  Καλούμε τους Έλληνες πολίτες σε εγρήγορση και κινητοποίηση για την ειρήνη στα Βαλκάνια.

To Γραφείο Τύπου