Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/03/2008

Κομισιόν: "24% μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία"-ταυτόχρονη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής

"Τα στοιχεία για Ελλάδα και Ιταλία είναι τα δυσμενέστερα στην ΕΕ-27"

Αντίθετα στην ΕΕ-27 την περίοδο 2001-2007 το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 5%

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτρόπου Μπόελ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Την δραματική μείωση του εισοδήματος των ελλήνων γεωργών καθώς και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους των αγροτοδιατροφικών προϊόντων κατά την τελευταία δεκαετία αποκαλύπτει η αρμόδια Επίτροπος Γεωργίας κ. Μπόελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί την εξέλιξη του αγροτικού εισοδήματος καθώς και τι ποσοστό αυτού αντιστοιχεί στις επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Από τον συνημμένο πίνακα που απέστειλε  με την απάντηση της η κ. Μπόελ και παρουσιάζει την εξέλιξη του γεωργικού εισοδήματος προκύπτει ότι «μεταξύ 1996 και 2007, το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 24%», ενώ αντίθετα ο αντίστοιχος μέσος όρος για την ΕΕ-27 παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση και την περίοδο 2001-2007 αυξήθηκε κατά 5%.

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι αιτίες της ανωτέρω δραματικής μείωσης του εισοδήματος του έλληνα αγρότη είναι συγκεκριμένες και οφείλονται στις εξής αιτίες:

1.  Μείωση του συνόλου της γεωργικής παραγωγής που οφείλεται κυρίως σε μείωση της φυτικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, «η ονομαστική αξία της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 7% (με αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερη απώλεια σε πραγματικές τιμές). Η αύξηση της αξίας της ζωικής παραγωγής (+14%) δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την κατά 15% μείωση της φυτικής παραγωγής (συγκεκριμένα, την κατά 13% και 55% χαμηλότερη αξία της παραγωγής σιτηρών και ελαιολάδου, αντιστοίχως)».

2.  Αύξηση του κόστους παραγωγής. «Η αξία της ενδιάμεσης ανάλωσης αυξήθηκε κατά 22% (συντελεστές που ευθύνονται κυρίως για την αύξηση του κόστους: ενέργεια και λιπαντικά (+51%), σπόροι προς σπορά και φυτά προς φύτευση (+30%) και ζωοτροφές (+27%))».

3. «Αυξήθηκε εντυπωσιακά η ανάλωση παγίου κεφαλαίου (+101%) ενώ μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι (-22%) και αυξήθηκαν οι έμμεσες επιδοτήσεις (+587%, λόγω της «αποσύνδεσης» των γεωργικών ενισχύσεων».

Στην απάντηση της η Επίτροπος Μπόελ επισημαίνει επίσης την αυξανόμενη εξάρτηση του ελληνικού αγροτικού εισοδήματος από τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι: «Όσον αφορά το μερίδιο των επιδοτήσεων στο γεωργικό εισόδημα, το ποσοστό αυτό ήταν 39% στην Ελλάδα το 2007 Πρόκειται για αύξηση των επιδοτήσεων κατά 12% σε σύγκριση προς το 1996, όταν το ποσοστό των επιδοτήσεων στο γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα ήταν 27%.»

Τα αντίστοιχα υψηλότερα ποσοστά συνεισφοράς των γεωργικών επιδοτήσεων στο αγροτικό εισόδημα για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σημειώθηκαν «στη Φινλανδία (121%), τη Σουηδία (74%), την Αυστρία (63%) και την Τσεχική Δημοκρατία (63%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (9%), τις Κάτω Χώρες (16%) και τη Βουλγαρία (16%) . Την περίοδο 1996-2007, το μερίδιο των επιδοτήσεων στο γεωργικό εισόδημα αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη πλην της Αυστρίας (όπου μειώθηκε κατά 20%).»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"H απάντηση και τα στοιχεία της Κομισιόν υπογραμμίζουν με αριθμούς την τραγική επιδείνωση της θέσης των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων. Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠAΣOK είναι τεράστιες, γιατί κατάντησαν την χώρα μας, και σε αυτόν τον τομέα, ουραγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. H μη προώθηση των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων για να ανταποκριθεί η Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία στις σύγχρονες συνθήκες, οδηγεί στη διαρκή συρρίκνωση της παραγωγής και του εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών".

πίνακας που παρουσιάζει την εξέλιξη του γεωργικού εισοδήματος στην Ε.Ε.

To Γραφείο Τύπου