Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/12/2005

Ο Ευ. Αποστόλου, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση, σχετικά με την έγκριση του Νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων από την Κυβερνητική Επιτροπή:

«Φαίνεται ότι δεν αρκούσε η μόνιμη εδώ και χρόνια αιχμαλωσία της Αυτοδιοίκησης από τις πολιτικές, σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, που εφάρμοσαν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, τώρα θα χρησιμοποιηθεί και ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

Η εδώ και 2 χρόνια επεξεργασία του, το μόνο που κατόρθωσε είναι η πλήρης οικονομική και διοικητική υποταγή της Αυτοδιοίκησης στην κεντρική εξουσία. Παρά τις συνταγματικές επιταγές για αυτοδυναμία, όχι μόνο δεν δίνεται η δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση για εξασφάλιση εσόδων αλλά και αυτές οι αρμοδιότητες που της εκχωρούνται δεν εξασφαλίζονται με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Όσον αφορά στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της περιφέρειας, για μια ακόμα φορά μετατίθενται στο μέλλον, αφού δεν κατοχυρώνεται ο αναπτυξιακός της ρόλος και μάλιστα εν όψει του Δ’ ΚΠΣ.

Αυτό όμως που χαρακτηρίζει κυρίως το νέο κώδικα, είναι η αντιδημοκρατική προσέγγιση στη λειτουργία του αυτοδιοικητικού χώρου.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με τη θέσπιση του 42% πέραν της αλαζονικής συμπεριφοράς, μιας και δεν έχει γίνει κανένας διάλογος με τους φορείς που τους αφορά, διέπεται από αντιδημοκρατική αντίληψη αφού στερείται λαϊκής νομιμοποίησης μια μονοπρόσωπη, μη ανακλητή εξουσία, όπως είναι ο Δήμαρχος και ο Νομάρχης.

Η θέση του ΣΥΝ για το εκλογικό σύστημα είναι ξεκάθαρη: Εκλογή των Δημάρχων και Νομαρχών με 50% συν 1 και των νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων με απλή αναλογική. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για το δικαιότερο και δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα, αλλά και γιατί μπορεί να συμβάλλει στην αναζήτηση των απαραίτητων συνθηκών για μια ουσιαστική προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.

Πέραν αυτών, οι διατάξεις του νέου κώδικα που αφορούν στην κατάργηση της μυστικής ψηφοφορίας στις εκλογές των αυτοδιοικητικών οργάνων, στην αναγνώριση ως παρατάξεων μόνον αυτών που έχουν εκλέξει τουλάχιστον 3 συμβούλου,ς καθώς και στη μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων στα διαμερισματικά συμβούλια, προσθέτουν ακόμα ένα αντιδημοκρατικό σκαλοπάτι στην ήδη υπάρχουσα δημαρχοκεντρική λειτουργία του αυτοδοικητικού χώρου.»

To Γραφείο Τύπου