Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/03/2008

Κέντρο Υγείας Θέρμης Νομού Θεσσαλονίκης

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου και Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Θέρμης είναι από τα πρώτα Κ.Υ. και καλύπτει μια περιοχή με αλματώδη οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη. Όταν δημιουργήθηκε το Κ.Υ., η περιοχή είχε περίπου 15.000 κατοίκους, ενώ σήμερα έχει πάνω από 70.000 κατοίκους. Παράλληλα όμως το Κ.Υ. λειτουργεί με τον ίδιο Οργανισμό και μάλιστα μειωμένο κατά το 1/3.

Επίσης το Κ.Υ. καλύπτει ιατρεία που δεν ήταν στη ζώνη ευθύνης τους όπως του αεροδρομίου διαθέτοντας γιατρούς και νοσηλευτές, το Κ.Υ. Ζαγκλιβερίου διαθέτοντας Παιδίατρο και Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία που δεν είναι στελεχωμένα.

Η έλλειψη ικανού αριθμού Παιδιάτρων που θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής είναι έντονη με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες. Το Κ.Υ. δεν έχει Ουρολόγο, Καρδιολόγο και Ψυχίατρο, αλλά και επισκέπτες γιατροί αυτών των ειδικοτήτων δεν πηγαίνουν στο Κ.Υ. Θέρμης.

Επίσης δεν υφίσταται η αναγκαία παρουσία τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, Ορθοπεδικού και Οφθαλμίατρου. Η παρουσία των ειδικευμένων γιατρών έχει διπλή σημασία για το Κ.Υ. Θέρμης. Πρώτον λειτουργεί ουσιαστικά για την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών της περιοχής και δεύτερον εκπαιδευτικά για τους γενικούς γιατρούς.

Ο αριθμός του προσωπικού του ασθενοφόρου δεν επαρκεί, ώστε να βγαίνουν όλες οι βάρδιες σε 24ωρη βάση και ταυτόχρονα να παίρνουν τις άδειες και τα ρεπό τους. Επίσης ενώ έχουν όλες τις υποχρεώσεις των συναδέλφων τους στο ΕΚΑΒ δεν δικαιούνται εκπαίδευση, ρούχα και υλικό ασθενοφόρου. Τα οχήματα είναι παλιά, με πολλά χιλιόμετρα και ασυντήρητα.

Τα 1.300 τ.μ. ωφέλιμου χώρου και ο μεγαλύτερος αύλειος χώρος του Κ.Υ. καθαρίζονται από δυο καθαρίστριες το πρωί, ενώ απογευματινή δεν υπάρχει.

Οι χώροι ανάπαυσης ιατρών-νοσηλευτών είναι ανύπαρκτοι με αποτέλεσμα  η αναγκαία ξεκούραση των γιατρών να γίνεται κάτω από κακές συνθήκες.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει άμεσα:

•    Για την πρόσληψη παιδιάτρων, κατʼ εξοχήν οικογενειακών γιατρών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες περίθαλψης των μικρών παιδιών της περιοχής.

•    Για τη στελέχωση του Κ.Υ. με Ουρολόγο, Καρδιολόγο, Ψυχίατρο, Οφθαλμίατρο και Ορθοπεδικό;

•    Για την ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των ασθενοφόρων του Κ.Υ., την εκπαίδευσή τους και τον εξοπλισμό με το απαραίτητο υλικό;

•    Για την ανανέωση με σύγχρονα των παλιών και με πολλά χιλιόμετρα  ασθενοφόρων του Κ.Υ.;

•    Για τη διαμόρφωση χώρων ανάπαυσης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού;

•    Για την καλύτερη καθαριότητα του Κ.Υ. σε 24ωρη βάση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ