Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/12/2005

"1945-2005, 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..."

ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ : ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 8 μμ,
ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 20/12/2005 - 8/1/2006

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ, με την υποστήριξη του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει Έκθεση Νέων Εικαστικών Καλλιτεχνών με τίτλο «1945-2005, 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…», για την επέτειο των 60 χρόνων από την λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας. την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2005.

Η έκθεση θα διαρκέσει από την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου ως και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου και σ’ αυτήν παίρνουν μέρος συνολικά 99 νέοι καλλιτέχνες: Οι 50 με έργα ζωγραφικής, βίντεο και εγκαταστάσεις και οι 49 με συμμετοχές για το διαγωνισμό αφίσας.

Η Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης, που απαρτίζεται από καθηγητές ζωγραφικής και γραφιστικής Ανώτατων Σχολών, τη διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηναίων κ.ά, σε συνεδρίασή της ενέκρινε την αφίσα που βραβεύτηκε και που θα προβάλλει την έκθεση και τις 4 αφίσες που τιμήθηκαν με επαίνους. Όπως σημειώνειη Επιτροπή στον πρόλογο του λευκώματος : «η έκθεση σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται από συναίσθημα και μερικές φορές από ποίηση…. Δείχνει ότι η τέχνη των νέων προχωρεί, παρά τους χαλεπούς καιρούς, σε δρόμους που αναζητούν την ελευθερία, αλλά και τη γνώση».

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Θέλουμε μια γενιά με ιστορική γνώση, συμμετοχή στη συλλογική δημοκρατική και εθνική μνήμη της γενιάς των παππούδων της, που θα μπορεί αμέσως να ξεχωρίζει ότι άλλο είναι το σήμα μιας ομάδας χαραγμένο στο θρανίο, το όνομα ενός μουσικού συγκροτήματος κι άλλο ο αγκυλωτός σταυρός, σύμβολο γενοκτονίας και ολοκαυτώματος.

Θέλουμε η νέα γενιά να πιστέψει ότι καμιά δύναμη δεν είναι ανίκητη όταν έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα των λαών στην αξιοπρέπεια, τη ζωή και την ειρήνη.

Τιμώντας την 60η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης και της απελευθέρωσης της Ευρώπης από τον φασισμό, τιμούμε και τη μεγάλη συμβολή του Ελληνικού λαού.

Η μεγάλη συμμετοχή και η πολύ αξιόλογη και εμπνευσμένη δουλειά των νέων καλλιτεχνών μας στην πρόσκληση του Τμήματος Πολιτισμού του Συνασπισμού, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν «ξεχνούν». Ότι δεν θεωρούν τους παλαιότερους αγώνες ξεπερασμένους και άχρηστους. Ότι το νήμα δεν θα κοπεί. Ότι η ιστορική μνήμη δεν θα ξεθωριάσει μέσα στην καθημερινότητα. Ότι ο πόλεμος και ο φασισμός νικήθηκαν τότε, αλλά ζουν και σήμερα. Ότι μπορούν να νικηθούν και πάλι. Κι ότι η τέχνη είναι ένα ισχυρό όπλο σε αυτό τον αγώνα.»

Το Τμήμα Πολτιισμού του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου