Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
05/03/2008

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις τελευταίες στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια στην Γάζα

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις τελευταίες στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια στην Γάζα που είχαν σαν αποτέλεσμα πάνω από 100 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες:

«Η Ευρώπη πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις προκειμένου να καταστεί δυνατός ένας ειρηνικός διάλογος

 Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταδικάζει έντονα τις στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια στο λαό της Γάζας, οι οποίες οδήγησαν σε πάνω από 100 θύματα.  

Μετά από την πολιτική απομόνωσης της Λωρίδας της γάζας, με όλες τις συνέπειές της στη ζωή των πολιτών, μετά από τις εξωδικαστικές δολοφονίες και τις στρατιωτικές εισβολές που κάθε φορά κτυπούν γυναίκες και παιδιά, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε επιχειρήσεις  εδάφους, απειλώντας με έναν πραγματικό πόλεμο.    

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει με  ασφάλεια. Αλλά οι στρατιωτικές επιθέσεις έρχονται εξολοκλήρου σε αντίφαση με τις  βασικές αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και μόνο σε μια νέα κλιμάκωση  του πολέμου θα οδηγήσουν. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι πεπεισμένη ότι μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να εγγυηθεί μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.  

Εκφράζουμε τη βαθιά αλληλεγγύη μας με όλες τις δυνάμεις που προωθούν την ειρήνη και απαιτούμε από την Ευρώπη να διαδραματίσει έναν ισχυρότερο ρόλο και να πιέσει το Ισραήλ να ξαναρχίσει  διαπραγματεύσεις στην βάση του  Διεθνούς Δικαίου.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να δοθεί τέλος στην ισραηλινή κατοχή και να αναγνωριστεί το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού  να έχει το δικό του κράτος. Η λύση της Ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας Διεθνούς Διάσκεψης υπό την αιγίδα των Η.Ε, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών, και θα βασίζεται  στα ψηφίσματα των Η.Ε για καθιέρωση ενός  κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα κατεχόμενα εδάφη του 1967, με πρωτεύουσά του την ανατολική Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της επιστροφής στους παλαιστίνιους πρόσφυγες, σύμφωνα με το ψήφισμα 194 των Η.Ε.

Απαιτούμε την διάλυση των ισραηλινών καταυλισμών  στη Δυτική Όχθη, την κατεδάφιση του ρατσιστικού διαχωριστικού τοίχους,  την κατάργηση του σημείου ελέγχου, το τέλος της πολιορκίας της Γάζας, την απελευθέρωση όλων των παλαιστίνιων φυλακισμένων - ειδικά των  παλαιστίνιων εθνικών ηγετών και των μελών  του Κοινοβουλίου».

To Γραφείο Τύπου