Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/03/2008

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, σχετικά με την ένταση που έχει δημιουργηθεί στη Λατ. Αμερική μεταξύ Βενεζουέλας - Εκουαντόρ και Κολομβίας:

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την ένταση που έχει δημιουργηθεί με την Βενεζουέλα και το Εκουαντόρ από την μια πλευρά και την Κολομβία από την άλλη. Η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση Ουρίμπε της Κολομβίας,  που έκανε αεροπορική επιδρομή στο έδαφος του Εκουαντόρ και δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Κομαντάντε Ραούλ Ρέγιες,  ηγετικό στέλεχος των FARC (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της  Κολομβίας),  με την άμεση εμπλοκή (δορυφορική και κατασκοπευτική, όπως και με την ανάμειξη  στρατιωτικών συμβούλων) των ΗΠΑ.

Η παράνομη στρατιωτική αυτή πράξη σε έδαφος γειτονικής χώρας τορπιλίζει την μακρόχρονη και επίπονη προσπάθεια της Κούβας, της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Γαλλικής κυβέρνησης να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τις δυνάμεις των FARC. Στοχεύει επί της ουσίας στην  διακοπή εξεύρεσης πολιτικής ειρηνικής λύσης στη 48χρονη ένοπλη σύγκρουση στη  Κολομβία.

Ήδη δεκάδες όμηροι απελευθερώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες,  με την ουσιαστική συμβολή του Προέδρου Τσάβεζ. Η δολοφονία του βασικού διαπραγματευτή για την απελευθέρωση των ομήρων Κομαντάντε Ραούλ Ρέγιες δίνει ένα σοβαρό ανασταλτικό κτύπημα στις διπλωματικές, πολιτικές προσπάθειες απελευθέρωσης όλων των ομήρων συμπεριλαμβανομένης της Ίνγκριτ Μπετανκούρ.

Ο ΣΥΝ, στο πλαίσιο και του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς και στις επαφές του με τις Πρεσβείες της Λατινικής Αμερικής στη χώρα μας,  θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εξεύρεση ειρηνικής πολιτικής λύσης στη Κολομβία, θα συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην απελευθέρωση των όμηρων από τις Φ.Α.Ρ.Κ. , όπως και στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων στη Κολομβία από τη κυβέρνηση Ουρίμπε. Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αμέριστη αλληλεγγύη μας  με  τις βαθιές πολιτικές κοινωνικές αλλαγές που σημειώνονται σε σειρά χωρών της Λατινικής Αμερικής και στοχεύουν στην κοινωνική δικαιοσύνη, την αυτοδύναμη και αλληλέγγυα ανάπτυξη της περιοχής, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Θεωρούμε ιδιαίτερα επικίνδυνη την συνεχιζόμενη ανάμιξη των ΗΠΑ και την στρατιωτικοποίηση της περιοχής, όπου η Κολομβία μετατρέπεται σε ένα «στρατιωτικό οχυρό» με την άμεση στήριξη και εμπλοκή του Πενταγώνου που επιθυμεί αποσταθεροποίηση σε μια περιοχή που διακυβεύονται τα ισχυρά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων