Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/03/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για την κακοποίηση ανηλίκου Ιρανού από αστυνομικούς του τμήματος ασύλου της διεύθυνσης αλλοδαπών Αττικής

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το νέο ανατριχιαστικό κρούσμα ρατσιστικής βίας ενάντια σε ανήλικο άτομο, έναν Ιρανό αιτούντα άσυλο. Είναι συγκλονιστική και η επιβεβαίωση του περιστατικού από γιατρό του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Βασανιστηρίων.

Είναι ακόμη πιο εξοργιστικό το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα στα πλαίσια άσκησης των νόμιμων καθηκόντων των αστυνομικών οργάνων που φέρονται εμπλεκόμενα, τα οποία αντί να παράσχουν συνδρομή στον αλλοδαπό που προσήλθε στο Τμήμα Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττική για να υποβάλει δακτυλοσκόπηση, ύστερα από προηγούμενη αίτηση ασύλου, προέβησαν σε πράξεις ξυλοδαρμού και κακοποίησης.

Το απόστημα της αστυνομικής βαναυσότητας έχει σπάσει προ πολλού και η θεσμική δυσωδία που αναδύεται αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για τις ελευθερίες και τη δημοκρατία. Η ατιμωρησία τρέφει τη βαρβαρότητα και τον αυταρχισμό και είναι πλέον προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου - στην καλύτερη περίπτωση - αδιαφορεί προκλητικά για τις παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των αλλοδαπών και μάλιστα των ανήλικων. Φοβούμαστε ότι άλλη εξήγηση για μια τόσο αποκρουστική περιφρόνηση στοιχειωδών κατακτήσεων του ανθρώπινου πολιτισμού δεν υπάρχει.

Τμήμα Δικαιωμάτων