Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/03/2008

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 3% ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Βʼ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης, στον Υπουργό Οικονομίας σχετικά με την κυβερνητική  εισοδηματική πολιτική για το 2008.

Στην τοποθέτησή του, ύστερα από την απάντηση του Υφυπουργού κ. Ν. Λέγκα,  ο Παν. Λαφαζάνης, τόνισε τα εξής:

Κε Υφυπουργέ  καταλαβαίνω τη δυσχερή σας θέση, αλλά λυπάμαι πολύ να έρχεστε εδώ εκ μέρους της κυβέρνησης και να κάνετε λογιστικές αλχημείες και λαθροχειρίες.

Η ερώτησή μου ήταν πολύ συγκεκριμένη και αναβάλλατε την απάντησή σας για το αόριστο μέλλον. Αρχίσατε, μάλιστα, τα «τερτίπια» με το 7% και το 8%, τα οποία ξέρετε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη μισθολογική αύξηση. Διότι αυτά περιλαμβάνουν την ωρίμανση, νέες προσλήψεις κ.ά. Αυτό το οποίο δεν μας απαντήσατε τελικά είναι τι αυξήσεις θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2008. Και οι αυξήσεις οι οποίες προβλέπονται από τον προϋπολογισμό, αλλά και με δηλώσεις του Υπουργού  έχει γίνει σαφές, ότι θα είναι 3% και κάτι. Αυτές δεν είναι αυξήσεις, είναι ευτελισμός, είναι ντροπή. Και σας καλώ να πάρετε σαφή θέση. Θα δώσετε αυξήσεις οι οποίες να καλύπτουν, τουλάχιστον, τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας, να προσθέτουν και κάτι για να συντηρήσουν το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είδαν πέρσι να μειώνονται απόλυτα οι μισθοί τους λόγω αυξημένων ασφαλιστικών κρατήσεων; Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχαμε απόλυτη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων το 2007.

Είστε μια κυβέρνηση η οποία έχει αναλάβει ένα και μόνο έργο. Να διαλύσετε τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και να λεηλατήσετε τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων. Τίποτε άλλο δεν κάνετε τέσσερα χρόνια τώρα. Και συνεχίζετε και κλιμακώνετε αυτές τις πολιτικές παρότι βλέπετε ότι στις δημοσκοπήσεις η ανταπόκριση που έχετε στον ελληνικό λαό είναι σε ελεύθερη πτώση.

Λέτε ότι δεν αντέχει η ελληνική οικονομία και κάνετε ό,τι είναι δυνατόν μέσα στα πλαίσια των αντοχών της. Και σας ρωτώ: αντέχει η οικονομία όταν η κυβέρνηση αποφασίζει αυξήσεις στη ΔΕΗ πάνω από 25% στα τιμολόγια μέσα σε δύο χρόνια; Αντέχει η οικονομία όταν αποφασίζετε αυξήσεις του απλού εισιτηρίου από 40 % σε 100%; Αντέχει η ελληνική οικονομία να υπάρχουν κέρδη στις Τράπεζες το 2007, τα οποία είναι αυξημένα από 100% έως 200 %; Και δεν αντέχει η οικονομία να δώσετε στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και ευρύτερα στους εργαζόμενους, κάτι περισσότερο ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν; Διανύουμε μια περίοδο όπου καταρρέουν μισθοί και συντάξεις; Σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε κοινωνικές θύελλες. Σας καλώ στη δευτερολογία σας να αλλάξετε τοποθέτηση, να μιλήσετε ευθέως και να μας πείτε τι αυξήσεις θα δώσετε και να κάνετε μια προσπάθεια, έστω την ύστατη στιγμή,  να αναθεωρήσετε τον προϋπολογισμό.  Διότι ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κινείται ήδη πάνω από 4% παρά τις προβλέψεις σας για κάτω από 3% και η ακρίβεια στις αγορές καλπάζει ανεξέλεγκτα. Δεν μπορεί σήμερα οι μόνοι που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα να είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθωτοί.