Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/03/2008

Περιοδεία Αλ.Τσίπρα στα Οινόφυτα - επίσκεψη στο εργοστάσιο Σνέντερ Ελέκτρικ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και αντιπροσωπεία του κόμματος  επισκέφθηκαν σήμερα το εργοστάσιο Σνέντερ Ελέκτρικ στα Οινόφυτα Βοιωτίας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Εκεί συναντήθηκαν με τη διοίκηση του εργοστασίου και το σωματείο των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, μιλώντας στο σύνολο των εργαζομένων του εργοστασίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε, μεταξύ άλλων:

«...Είναι μία βιομηχανία ιδιωτική, που τηρεί αρκετούς από τους κανόνες . ασφάλειας και υγιεινής. Όμως  η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ζει σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες.

Είναι ανορθόδοξο να σας μιλήσω εγώ για τα δικά σας προβλήματα. Εσείς που βιώνετε την κατάσταση στο πετσί σας, ξέρετε τι σημαίνει να δουλεύει κανείς σε συνθήκες βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας. Και να υφίσταται την απειλή της απόλυσης λίγα χρόνια πριν ολοκληρώσει τα συντάξιμα χρόνια. Ή, τι σημαίνει για μια μητέρα να δουλεύει 8ωρο σε βαρέα κα ανθυγιεινά και ταυτόχρονα να μεγαλώνει τα παιδιά της.

Και μέσα σ΄ όλα αυτά, βλέπουμε αλλαγές να προωθούνται από την κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις, για το ασφαλιστικό. Αλλαγές, που πλήττουν κυρίως τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Έναν ιδιωτικό τομέα όπου γνωρίζουμε όλοι καλά τις συνθήκες. Είναι συνθήκες εργασιακού  μεσαίωνα, με την απειλή της απόλυσης, της ανεργίας, της ελαστικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι εργαζόμενες μητέρες καλούνται τώρα να πληρώσουν το κόστος αυτής της υπόθεσης.

Και έχουμε τον Πρωθυπουργό να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις για το ασφαλιστικό και να λέει, με λίγα λόγια, ότι αυτοί πρέπει να πληρώσουν τη νύφη για την ληστεία που υπέστη το ασφαλιστικό σύστημα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για το γεγονός ότι έπαιζαν τα αποθεματικά των Ταμείων στο Χρηματιστήριο για να φουσκώσουν αυτές τις μετοχές που σκάγανε στα κεφάλια όλων μας. Για την λεηλασία στα αποθεματικά των Ταμείων, δηλαδή τα χρήματα τα οποία υπάρχουν για να διασφαλίζουν στους εργαζόμενους ένα στοιχειωδώς ασφαλές μέλλον. Για  το κόλπο των δομημένων ομολόγων, με το οποίο μετακινήθηκαν δισεκατομμύρια σε τράπεζες του εξωτερικού. Για όλα αυτά θα πληρώσουν λοιπόν τη νύφη -όπως είπε ο Πρωθυπουργός  χθες- όσοι δουλεύουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι εργαζόμενες μητέρες, οι νέοι εργαζόμενοι, αυτοί που βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα.

Και ρωτάμε, είναι δυνατόν να προχωρήσει μια κοινωνία έτσι; Είναι δυνατόν να βλέπουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να αλλάζουν χέρια με τα κυβερνητικά σκάνδαλα, και κανείς απ΄ αυτούς να μην πληρώνει; Και να πληρώνουν μονίμως οι εργαζόμενοι;

Είναι δυνατόν να ζητάνε από τους εργαζόμενους να υποθηκεύσουν το μέλλον τους για να πληρώσουν τα σπασμένα του ασφαλιστικού συστήματος; Ενός ασφαλιστικού συτήματος το οποίο καταστράφηκε από την κακοδιαχείριση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων;

Εμείς δεν βρισκόμαστε εδώ για να σας πούμε τις δικές μας ανησυχίες. Τα ξέρετε καλύτερα εσείς οι ίδιοι. Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, ότι δεν πάει άλλο. Και ότι θα συναντηθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και των διεκδικήσεων, για να μην περάσουν αυτές οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, για να επιβληθεί μια εναλλακτική πολιτική αντίληψη, που θα υπερασπίζεται την κοινωνία και την εργασία.

Αυτοί οι οποίοι κερδίζουν και κερδίζουν ολοένα περισσότερα, αυτοί που κρατάνε τα νοικοκυριά από το λαιμό με τα χρέη στις τράπεζες, αυτοί είναι που πρέπει να πληρώσουν για το ασφαλιστικό. Όχι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας, που δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες στα βαρέα και ανθυγιεινά, όχι αυτοί που καλούνται σήμερα αυξήσουν το χρόνο παραμονής τους στην δουλειά μερικά χρόνια ακόμα.

Λένε πολλοί ότι περνάει μια κρίση το πολιτικό σύστημα. Γιατί λοιπόν περνάει κρίση το πολιτικό σύστημα; Διότι έξι μήνες πριν είχαμε εκλογές και ο Πρωθυπουργός της χώρας ζητούσε την ψήφο του λαού δεσμευόμενος ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές. Και έρχεται έξι μήνες μετά  και μας λέει, θα μειωθούν οι συντάξεις, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, θα αυξηθούν οι εισφορές. Ε, αυτό είναι αναξιοπιστία. Και αυτή την αναξιοπιστία, αυτή την κοροϊδία ο λαός δεν μπορεί άλλο να την ανεχθεί. Και κυρίως δεν μπορούν να την ανεχθούν οι νέοι εργαζόμενοι, αυτοί οι οποίοι πότε με το νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, πότε με το νόμο Σιούφα της ΝΔ, πότε με τους αντεργατικούς νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα εργασιακό πλαίσιο  ολοένα και δυσκολότερο, με διαρκώς δυσμενέστερους όρους.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, εμείς καλούμαστε να πρωτοστατήσουμε στην ανάδειξη μιας άλλης προοπτικής. Λένε πολλοί: Εντάξει, τι θα μας πείτε εσείς; Ποιες είναι οι ρεαλιστικές σας προτάσεις;

Υπάρχει σήμερα ένας κυρίαρχος ρεαλισμός. Μια αντίληψη που λέει: ρεαλιστικό είναι να αυξάνονται τα κέρδη των πλουσίων. Ρεαλιστικό είναι να επιδεινώνεται η κατάσταση των φτωχών, διότι έτσι επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη.

Ε, λοιπόν, οι δικές μας προτάσεις δεν έχουν καμία σχέση με αυτό τον ρεαλισμό. Αυτός ο ρεαλισμός θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

Ο δικός μας ρεαλισμός  λέει:  Πλήρης απασχόληση για όλους. Ο δικός μας ρεαλισμός λέει, να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. Ο δικός μας ρεαλισμός λέει ότι δεν μπορεί από την μια μεριά να υπάρχει οικονομική μεγέθυνση και απ την άλλη να πηγαίνει το όριο συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια. Ότι είναι δικαίωμα για τις εργαζόμενες μητέρες η πρόωρη συνταξιοδότηση, σε μια χώρα με σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας, που αναζητά κίνητρα να αυξήσει τον πληθυσμό της.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα αγωνιστούμε το επόμενο διάστημα Και θέλουμε τη δική σας συμπαράσταση. Θέλουμε τη συμπαράσταση των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, που ξέρουμε ότι είναι ένας δύσκολος τομέας. Και ξέρουμε ότι στον ιδιωτικό τομέα οι συνθήκες εργασίας είναι πάρα πολύ δύσκολες. Η αριστερά οφείλει να εκπροσωπήσει αυτό τον κόσμο. Να στηρίξει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του. Να εκφράσει την αγωνία αυτών που εργάζονται σε συνθήκες ανασφάλειας, να στηρίξει τους τετραωρίτες, τους ανθρώπους που δουλεύουν part-time.

Διότι, πέραν των άλλων, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την αύξηση του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για υγειονομική περίθαλψη, για τους μετανάστες και γι αυτούς που δουλεύουν σε ελαστικές μορφές απασχόλησης. Υγειονομική περίθαλψη από τα 50 στα 100 ένσημα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όλοι όσοι δουλεύουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, κυρίως νέοι εργαζόμενοι, part-timers, με συμβάσεις που δεν καλύπτουν το 8ωρο, αυτοί για να συμπληρώσουν 100 ένσημα για να μπουν στην κοινωνική περίθαλψη χρειάζονται πολλά χρόνια. Κι όλα αυτά τα χρόνια τι θα κάνουν; Θα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, θα πηγαίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία για περίθαλψη…

Και βεβαίως διερωτάται κανείς, είναι επιλογή των εργαζομένων σήμερα να μην εργάζονται σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης; ¨Όχι, δεν είναι επιλογή τους. Διότι το 75% των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια ήταν προσλήψεις χωρίς πλήρες ωράριο εργασίας, προσλήψεις που αφορούσαν ελαστικές σχέσεις απασχόλησης.

Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ για να πούμε, ως εδώ. Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι ο ρεαλισμός και του κ. Καραμανλή αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο ρεαλισμός των κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων ήταν ένας ρεαλισμός που έχει οδηγήσει την κοινωνία σε αδιέξοδο. Και εμείς θα διεκδικήσουμε έναν άλλο ρεαλισμό, έναν ρεαλισμό που θα βγάλει στο προσκήνιο τις ανάγκες της κοινωνίας, τα δικαιώματα της κοινωνίας. Για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας...”

To Γραφείο Τύπου