Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2008

Επιστολή - παρέμβαση ευρωβουλευτών κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στη Λιθουανία

Δημ. Παπαδημούλης: "Όχι στην αναίρεση των κατακτήσεων του γυναικείου κινήματος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

110 ευρωβουλευτές από το σύνολο του πολιτικού φάσματος συνυπογράφουν επιστολή που απευθύνεται στο Κοινοβούλιο της Λιθουανίας, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για το σχέδιο νόμου που εισάγει απόλυτη απαγόρευση της άμβλωσης στη χώρα της Βαλτικής.

Οι ευρωβουλευτές που στηρίζουν την πρωτοβουλία καλούν το Λιθουανικό Κοινοβούλιο να μην υιοθετήσει το νομοσχέδιο αυτό, διότι παραβιάζει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, όπως έχουν αναγνωριστεί από το διεθνές δίκαιο, ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, που συνυπογράφει την επιστολή και στηρίζει τη σχετική πρωτοβουλία, δήλωσε:

"Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χιλιάδες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των κρυφών αμβλώσεων, όπου αυτές είναι παράνομες . Ακόμα και στην Ευρώπη, οι κατακτήσεις μακροχρόνιων αγώνων του γυναικείου κινήματος απειλούνται και το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην αναπαραγωγική υγεία παραβιάζεται. Εναντιωνόμαστε σε αυτή την αντίληψη και καλούμε τους συναδέλφους μας βουλευτές του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας να πράξουν το ίδιο."

To Γραφείο Τύπου