Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2008

Συνάντηση Α.Τσίπρα με Προεδρείο ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και αντιπροσωπεία του κόμματος συναντήθηκαν σήμερα  με το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Π.Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος ΠΓ ΣΥΝ, η Νανή Πολίτου, αντιπρόεδρος ΕΔΟΠ - ΔΕΗ και μέλος της Πολιτικής Κίνησης ΣΥΝ εργαζομένων στη ΔΕΗ και η Ράνια Σβίγγου από τη γραμματεία του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΝ.

Μετά  το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Αλέξης Τσίπρας,  Πρόεδρος  ΣΥΝ: «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια επιθετική πολιτική που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι. Έχει επιλέξει την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού. Αυτή η τακτική όμως δεν θα περάσει, διότι ο κόσμος αναγνωρίζει πια ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πλήξει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Και ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι ένας αγώνας και για λογαριασμό αυτών των κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν, που δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι ένας αγώνας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών κεκτημένων όλης της κοινωνίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε:

- Μέχρι αυτή τη στιγμή βλέπαμε ότι τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ρεύμα στους νέους ανθρώπους. Με τις κινητοποιήσεις, με τους αγώνες που γίνονται και όπως λένε πολλοί με την επίθεση της κυβέρνησης σε πολλά κεκτημένα  βλέπουμε ότι ο ΣΥΝ απευθύνεται πλέον και σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε μεγαλύτερους ανθρώπους.

Ακριβώς επειδή έχει ρεύμα η προοπτική της αντίστασης στην κοινωνία, έχει ρεύμα και η δική μας πολιτική παρουσία, έχει ρεύμα και ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

- Συμμερίζεστε όλα αυτά τα σενάρια που θέλουν να συνεργάζεστε για να γίνει κυβέρνηση;

Δεν γνωρίζω να υπάρχουν τέτοια σενάρια. Υπάρχουν σενάρια για τη συνεργασία όλων των κοινωνικών δυνάμεων, των κοινωνικών ομάδων που αντιστέκονται για να μην περάσει αυτή η επιθετική κυβερνητική πολιτική.

- Ποιος κατεβάζει τους διακόπτες;

Από όσα μας εξήγησαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, εδώ υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική απάτη. Διότι η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να εφαρμόσει αυτή τη λογική της αντίθεσης μέσα στην κοινωνία στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, επιχειρεί να κλείνει το ρεύμα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ αυτό δεν είναι αναγκαίο. Θα μπορούσε με μια άλλη κ τακτική που έχει προτείνει και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, να έχουμε ελάχιστες έως και καθόλου διακοπές ρεύματος. Εμείς εκτιμάμε όμως ότι η κοινωνία δεν δυσανασχετεί, ίσα-ίσα που η κοινωνία βρίσκεται αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και αυτό θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

- Αν ισχύουν αυτές οι καταγγελίες πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας;

Εμείς ζητάμε να διερευνηθεί το κατά πόσο η διοίκηση της ΔΕΗ με αυτή την τακτική της και προκειμένου να φέρει την κοινωνία σε αντίθεση με τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Κλείνει τους διακόπτες δημιουργώντας πολύ μεγάλα προβλήματα στους καταναλωτές και σε όλη την κοινωνία. Αυτό είναι κάτι το οποίο απαιτείται κατά τη γνώμη μου. Απαιτείται διερεύνηση.

- Συμμερίζεστε το ανέκδοτο που κυκλοφορεί από χθες ότι είναι καλύτερο να παίρνουμε τα ένσημα στο χέρι γιατί δεν θα δούμε ποτέ σύνταξη;

Θα ακούσουμε πολλά ανέκδοτα από την τακτική της κυβέρνησης να προωθήσει μία επιθετική πολιτική. Αυτό που ξέρω εγώ όμως είναι ότι αυτοί οι οποίοι επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να περάσουν μια τόσο επιθετική πολιτική, θα πέσουν στην παγίδα, θα πέσουν στο λάκκο που οι ίδιοι έχουν σκάψει.»

- Η κυβέρνηση φτιάχνει έναν κουμπαρά για να αντεπεξέλθει στα ταμεία μετά από χρόνια. Φοβάστε μήπως αυτός ο κουμπαράς καταλήξει αντί στους εργαζόμενους σε τίποτα κουμπάρους;

Πάντως οι κουμπαράδες των προηγούμενων χρόνων παίχτηκαν στον τζόγο του Χρηματιστηρίου και στο τζόγο των δομημένων ομολόγων. Καλό είναι να διδαχθούμε από το παρελθόν και να δούμε ότι τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και η λύση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της κοινωνίας. Και μια και μιλήσατε για ανέκδοτα, θα σας πω ότι το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι ότι η κυβέρνηση θα λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα.

Φωτόπουλος Νίκος, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Σε καμία περίπτωση δεν κατεβάζουν τους διακόπτες οι εργαζόμενοι. Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη και δικαίωμα της διοίκησης της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΥΕ. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν βάλαμε ως στόχο τους καταναλωτές σε αυτό μας τον αγώνα. Ο στόχος μας είναι η υπεράσπιση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε και να βρούμε το δίκιο μας. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι που αμύνονται αλλά η κυβέρνηση που επιτίθεται.»

To Γραφείο Τύπου