Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/03/2008

Τρεισήμισι χρόνια απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στη Δάριγκ

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών

Η βιομηχανία Ο ΔΑΡΙΓΚ  & ΣΙΑ Α.Ε.Β.Ε. που εδρεύει στην πόλη της Χαλκίδας σε έκταση 55 στρεμμάτων παρήγε σύρματα και συρματουργικά προϊόντα πιστοποιημένα με ISO 9002  και DIN 488 και ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο Αθηνών από το 1990. Από τον Ιούλιο του 2004 έπαψε τις εργασίες της λόγω δυσμενών οικονομικών συνθηκών οι δε εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Όταν έκλεισε το εργοστάσιο ο εργοδότης χρωστούσε στους εργαζόμενους δεδουλευμένα μηνών, αποζημιώσεις, δώρα, υπερωρίες, επιδόματα 10.000.000 ?. Η Διοίκηση της εταιρείας, όπως είχε καταγγείλει  το σωματείο εργαζομένων, επικαλούμενη  οικονομικές δυσχέρειες είχε αδιαφορήσει για την τύχη του εργοστασίου και ως μόνο στόχο είχε να πάρει στην κατοχή της το χώρο των 55 στρεμμάτων του εργοστασίου στο κέντρο της Χαλκίδας, για να ανεγείρει πολυτελείς κατοικίες, εμπορικό και συνεδριακό κέντρο.

Σε επίκαιρη ερώτησή μας με Α.Π. 630/1-2-05 που συζητήθηκε στη Βουλή στις 4-2-05, είχαμε επισημάνει ότι μια σύγχρονη μονάδα όπως αυτή έπρεπε να επαναλειτουργήσει και να ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων. Ο αρμόδιος τότε Υφυπουργός κ. Γιακουμάτος το απέκλεισε αυτό και ως μοναδική λύση πρότεινε την υπαγωγή της επιχείρησης σε καθεστώς εκκαθάρισης (άρθρο 46Α). Πάλι τότε επισημάναμε ότι για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων η επιχείρηση πρέπει να είναι σε λειτουργία, για να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης. Εκκαθάριση με κλειστή επιχείρηση σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να οδηγηθούν στα δικαστήρια, για να μπορέσουν, με μικρές μάλιστα πιθανότητες, να πληρωθούν.

Από τότε πέρασαν δύο χρόνια, το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό, οι εργαζόμενοι παρέμειναν άνεργοι ή έτρεχαν με αγωνία για μεροκάματο, ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους. Και σε καθεστώς εκκαθάρισης η επιχείρηση μπήκε πρόσφατα (Σεπτέμβρης 2007).

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν άμεσα, ώστε:

•    Μια σύγχρονη και παραγωγική Μονάδα να επαναλειτουργήσει ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της εκκαθάρισης προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας;

•    Να ικανοποιηθούν  τα οικονομικά αιτήματα των απολυμένων και να εξασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην εργασία;

•    Για τι από το 2005 που έγινε η συζήτηση στη Βουλή μέχρι σήμερα δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την επαναλειτουργία της επιχείρησης και την προστασία των εργαζομένων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ