Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/12/2005

Με αφορμή την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σημειώνει ότι:

Η κυβέρνηση τροφοδότησε και ανέχθηκε την πολύμηνη έξαρση των κερδοσκοπικών φαινομένων στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η πολιτική της πολλαπλής φορολογικής επιβάρυνσης και μάλιστα η πρωτοφανής διαδικασία της προαναγγελίας νέων φορολογικών επιβαρύνσεων έδωσε επί μήνες το εναρκτήριο λάκτισμα για τη σημαντική άνοδο και την κερδοσκοπία επί των πραγματικών τιμών των ακινήτων. Ιδιαίτερα η απόκτηση της πρώτης κατοικίας, που συναρτάται απολύτως με το λαϊκό εισόδημα που έχει υποστεί πολλαπλή απομύζηση, καθίσταται όλο και περισσότερο ένα μακρινό όνειρο για τους εργαζομένους, τα νέα ζευγάρια, τους μισθοσυντήρητους. Ως αποτέλεσμα έρχεται η ομηρία στο δυσβάστακτο τραπεζικό δανεισμό ή και η προσφυγή σε αναγκαστική αποδοχή όλο και υψηλότερων τιμών ενοικίων.

Είναι αναγκαία λοιπόν μια ριζικά διαφορετική πολιτική βασισμένη σε πακέτο μέτρων που θα ενισχύει πραγματικά τη δυνατότητα των λαϊκών εισοδημάτων για την άνετη πρόσβαση στην αγορά κατοικίας, με κυρίαρχο στοιχείο την πραγματική και πλήρη φοροαπαλλαγή στην απόκτηση της πρώτης κατοικίας. Αντί αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποιεί την επιλογή της για την ανακοίνωση και την άμεση εφαρμογή νέας λίστας αντικειμενικών αξιών, με υψηλή μάλιστα ποσοστιαία αύξηση.

Η επιλογή αυτή, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, καταφανώς επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα και τις περιοχές κατοικίας των εργαζομένων και είναι εντελώς άδικο και σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη φορολογικής αναδιανομής των βαρών, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο ισχυρίζεται ότι ικανοποιείται έτσι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

To Γραφείο Τύπου