Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/03/2008

TΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΒʼΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ευχαριστώ κυρία πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι των εθνικών κοινοβουλίων, κυρίες και κύριοι ευρωβουλευτές μιλάμε για ανισότητες. Εκτός από τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, υπάρχουν και ανισότητες μεταξύ των γυναικών στον εργασιακό τομέα.

Θα αναφερθώ μόνο σε ένα ιδιαίτερο περιστατικό που καταγράφθηκε στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη.

Οι περισσότεροι ίσως θα γνωρίζετε την HELEXPO τον εθνικό εκθεσιακό φορέα της Ελλάδας, ο μεγαλύτερος οργανωτής εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στη ΝΑ Ευρώπη με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η HELEXPO δημιούργησε τη HELEXPRO και ʽʼβοηθάʼʼ τους εκθέτες να βρούνε κοπέλες οι οποίες θα εργαστούν στα περίπτερά τους.

 Μοιράστηκε σαν διαφημιστικό υλικό κατά τη διάρκεια της Imfacoma 2008 (21-24 Φεβρουαρίου) ένα έντυπο-ντροπή!

Promogirls- Γυναίκες εμπορεύματα.

Τιμοκατάλογος ανάλογα με την εμφάνιση των κοριτσιών.

Ένα δελτίο παραγγελίας που εισάγει νέες γυναίκες στην αγορά εργασίας σαν εμπορεύματα Α & Β διαλογής κοστολογούμενα αναλόγως. Οι εκθέτες που θα προμηθευτούν ʽʼpromogirls- απλά εμφανίσιμαʼʼ θα είναι οι παρακατιανοί, διότι είναι χαμηλότερη η κοστολόγηση. Αυτοί που έχουν υψηλό ʽʼstatusʼʼ θα πληρώσουν κάτι παραπάνω αλλά θα έχουν ʽʼιδιαίτερα εμφανίσιμηʼʼ κοπέλα- προωθήτρια των προϊόντων τους.

Το έντυπο ήταν αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.helexpo.gr αλλά αφαιρέθηκε, όταν άρχισαν οι αντιδράσεις.

Αυτά τα promogirls δεν παύουν να είναι νέες εργαζόμενες γυναίκες που δουλεύουν στην ίδια δουλειά δίπλα-δίπλα, τις ίδιες ώρες, έχουν τις ίδιες ανάγκες και υφίστανται την ίδια κούραση ψυχική και σωματική αλλά αμείβονται διαφορετικά με κριτήρια καλλιστείων.

Αυτές είναι ρατσιστικές διακρίσεις απέναντι στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Παραβιάζεται η βασική αρχή του εργατικού δικαίου για «ίση αμοιβή για ίση εργασία».

Συγνώμη που είμαι καταγγελτική αλλά θα σας καταθέσω αυτό το έντυπο-τιμοκατάλογο και σας παρακαλώ να το δείτε και νομίζω ότι από την πλευρά σας μπορείτε να παρέμβετε, όπως και εγώ με την ιδιότητα μου το φέρνω για συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο σαν επίκαιρη ερώτηση.

Και βέβαια δεν νομίζω να συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, που η ανεργία είναι όπως γνωρίζετε σε υψηλά επίπεδα και η έκτατη εργασία με τα όποια κριτήρια, είναι σημαντική για τον μακροχρόνια άνεργο.

Οι ανισότητες πρέπει να εκλείψουν από όπου και αν προέρχονται.

Ευχαριστώ.