Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/03/2008

'Αμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά

Ερώτηση Θ.Δρίτσα και Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Πειραιά καθώς σύμφωνα με στοιχεία από την Νομαρχία Πειραιώς σε σύνολο 534 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ευρύτερου Πειραιά και νήσων, τα 57 στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Απʼ αυτά, 13 σχολεία της περιοχής  απειλούνται με έξωση για διάφορους λόγους από τα μισθωμένα τους κτίρια. Πρόκειται για το 38ο Δημοτικό Πειραιά, το 15ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, για το Ζάννειο Γυμνάσιο και Λύκειο, το 13ο ΕΠΑΛ Πειραιά, το 9ο ΤΕΕ, το 25ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, το 17ο Νηπιαγωγείο Νίκαιας, το 3ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, το 8ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, το 7ο Γυμνάσιο Πειραιά, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά, το 43ο και το 30ό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.

Παράλληλα ,αρκετά από τα υπόλοιπα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στεγάζονται σε κτίρια που κρίνονται ακατάλληλα για σχολεία, αφού δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχολικών εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Ειδικό Σχολείο ΠΙΚΠΑ Πειραιά το οποίο φιλοξενείται από το 1969 στο Μιχαλήνειο Ίδρυμα σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην ακτή Κουντουριώτου, χωρίς αύλειο χώρο και σε συνθήκες πραγματικά απαράδεκτες για τα παιδιά αυτά που έχουν αυξημένες ανάγκες, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά .    

Επειδή ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προχωρά με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς στην ανέγερση νέων σχολείων, με αποτέλεσμα να μη διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον λύση στο πρόβλημα.

Επειδή αυτή η ανεπίτρεπτη κατάσταση προσβάλλει τους μαθητές και τους λειτουργούς της εκπαίδευσης μια και κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο.

Επειδή το πρόβλημα είναι εξαιρετικά επείγον και απαιτείται να δοθεί άμεσα λύση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποια μέτρα θα πάρει και πότε για κάθε ένα από τα προαναφερόμενα σχολεία για να μην βρεθούν στο δρόμο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί; Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να μην παρατηρηθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον;

2.    Ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός και τα χρονικά πλαίσια που αναλαμβάνει έναντι των γονέων και των μαθητών για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της σχολικής στέγασης;

Οι ερωτόντες Βουλευτές

Δρίτσας Θοδωρής

Λαφαζάνης Παναγιώτης