Skip to main content.
09/03/2008

Πανελλαδική ΣΥΡΙΖΑ: Σταθμός και αφετηρία για «αριστερή στροφή» στην ελληνική κοινωνία || άρθρο του Γιάννη Τόλιου, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Η Πανελλαδική του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε πολύ επίκαιρη στιγμή. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια από τη συνεχιζόμενη νεοφιλελεύθερη επίθεση της ΝΔ στα λαϊκά εισοδήματα και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων, η κρίση αναξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ, η απήχηση του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία, δίνουν τον τόνο των εξελίξεων στην πολιτική ζωή. Βιώνουμε σημαντικές διεργασίες αλλαγής του πολιτικού τοπίου, ανατροπής του δικομματισμού και των πολιτικών του. Ταυτόχρονα παρατηρούνται εναγώνιες προσπάθειες για αποφυγή κατάρρευσης του δικομματισμού και απόπειρες εκτόνωσης των αντιδράσεων στα όρια ανοχής της ολιγαρχίας, με λύσεις, κεντροδεξιάς ή κεντροαριστερής κατεύθυνσης.

Τα ελπιδοφόρα σημάδια «οι πάνω να μην μπορούν» και «οι κάτω να μην δεν θέλουν», δείχνουν να ωριμάζουν οι προϋποθέσεις «αριστερής στροφής» στην κοινωνία. Ένα ισχυρό «φτάνει πια», ακούγεται όλο και πιο έντονα εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας, παρατεταμένης λιτότητας μισθών, συντάξεων πείνας, φορολογικής αφαίμαξης λαϊκών εισοδημάτων, συρρίκνωσης δαπανών παιδείας, υγείας, πρόνοιας, ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και υποδομών, περιβαλλοντικά αδιέξοδα, απανωτά σκάνδαλα κακοδιαχείρισης, πρωτοφανής κερδοσκοπία τραπεζών, προϊούσα παρακμή του αγροτικού χώρου, κά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί την ελπίδα μιας άλλη πορείας της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στους νέους, που το μόνο που προσφέρει ο καπιταλισμός και ο δικομματισμός είναι 400 και 500 ευρώ, ανασφάλιστη και προσωρινή εργασία, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μια ζωή χωρίς μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δείγματα γραφής ότι «θέλει και μπορεί» να φέρει ανατροπές. Ο νεοφιλευθερισμός δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Τρία είναι τα βασικά «επιθετικά» όπλα του ΣΥΡΙΖΑ: «ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση», «πολιτική συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς» και «κινηματική δράση». Απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, νεολαία, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες, μετανάστες, σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επιθυμούν μια άλλη πολιτική, μια αριστερή στροφή στη χώρα.

Σε πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε κοινή δράση όλες τις συλλογικότητες της αριστεράς (ΚΚΕ, ΝΑΡ, Γένοβα, κά), το μεγάλο «κόμμα» των ανένταχτων, (παλιάς και νέας «κοπής»), τις δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου που απορρίπτουν το νεοφιλελευθερισμό και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας, με στόχο τη συγκρότηση της μεγάλης αριστεράς, της μόνης που μπορεί νʼ αμφισβητήσει την κυριαρχία των «ολίγων» σε βάρος των «πολλών». Στους δισταγμούς και επιφυλάξεις απαντάει με το παράδειγμα του Τσάβες. Συσπείρωση και κοινή δράση των πολύχρωμων δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, δημιουργία μιας μεγάλης «λαϊκής πλειοψηφίας» που θα προωθήσει ριζοσπαστικό πρόγραμμα κοινωνικών αλλαγών. Τα κόμματα που στηρίζουν νεοφιλελεύθερες επιλογές, (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) ανεξάρτητα από «βερμπαλισμούς» δεν έχουν θέση σʼ αυτήν τη συσπείρωση. Άλλο οι απλοί ψηφοφόροι που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αντιδρούν και αντιτίθενται σʼ αυτές. Τους απευθύνουμε χέρι συνεργασίας και λέμε καθαρά ότι δεν επιδιώκουμε κάποιες μικρο-βελτιώσεις, αλλά ριζοσπαστικές αλλαγές, με προοπτική το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Οι εναλλακτική προγραμματική πρόταση, η πολιτική συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς και η αποτελεσματική κινηματική δράση, προϋποθέτουν μεγάλη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων και εξασφάλιση ουσιαστικής δημοκρατίας στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη λήψη, έλεγχο και υλοποίηση των αποφάσεων. Είναι ζωτική ανάγκη το άπλωμα της πρωτοβουλίας. Η συγκρότηση τοπικών και κλαδικών επιτροπών, σε κάθε δήμο, κοινότητα και όλους τους μεγάλους χώρους (εργασίας, μόρφωσης και κοινωνικής δράσης). Η διατήρηση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας των «συνιστωσών» του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα, για τη διατήρηση της προωθητικής του δύναμης. Ο «πολυκομματικός» χαρακτήρας του πρέπει να διατηρηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει «κίνημα», να γίνει «ομπρέλα» όλης της αριστεράς. Να υπάρχει πάντα μια «θέση» για όλες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις τις κοινωνίας, που θέλουν να συμπαραταχθούν στους ίδιους στόχους. Υπάρχει μια πλούσια εμπειρία (ελληνική και διεθνής) «ενιαιο-μετωπικής» συγκρότησης και δράσης, αριστερών-ριζοσπαστικών δυνάμεων, που χρειάζεται γόνιμα να αξιοποιήσουμε.

Το θέμα της ουσιαστικής συμμετοχής των «μελών» και ιδιαίτερα των ανένταχτων, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με γραφειοκρατικά και ρουτινιάρικα κριτήρια, με όρους τυπικής θεσμικής εκπροσώπησης, αλλά με ένα πλούτο μορφών ουσιαστικής συμμετοχής, μέσα από θεματικές συσκέψεις, συνδιασκέψεις, δημοψηφίσματα, βήματα διαλόγου, διαδικτυακή επικοινωνία, κείμενα προβληματισμού, κά. Πάνω από όλα, το στοιχείο της δημοκρατίας κατοχυρώνεται με πρωτοποριακές ιδέες, πρωτοποριακή δράση και ανάταση ψυχής στη βάση των πανανθρώπινων αξιών της αριστεράς, που αποτελεί και τη σεμνή «υπογραφή της» στις λεωφόρους του μέλλοντος.!!