Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/12/2005

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στην Καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ

Με αφορμή την Πρωτοχρονιά, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, αποτελούμενη από τους Π. Λαφαζάνη, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνο Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, και Δ. Στρατούλη, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνο Εργατικής Πολιτικής του κόμματος, επισκέφθηκαν την Καπνοβιομηχανία «Κεράνης» και συναντήθηκαν με τους απλήρωτους για 5 μήνες εργαζόμενους της επιχείρησης, οι οποίοι βρίσκονται για αυτόν τον λόγο σε επίσχεση εργασίας.

Μετά τη συνάντηση ο Π. Λαφαζάνης έκανε την εξής δήλωση:

«Η Καπνοβιομηχανία Κεράνης είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας βιώσιμης, κερδοφόρας και με προοπτικές επιχείρησης, η οποία γίνεται αντικείμενο ληστείας και λεηλασίας από το μεγάλο κεφάλαιο.

Οι επιχειρηματίες κερδοσκοπούν και πλουτίζουν. Οι εργαζόμενοι μένουν για μήνες απλήρωτοι. Οι βιομηχανίες κλείνουν ή κινδυνεύουν να κλείσουν και οι εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο.

Λύσεις για τη σωτηρία της Καπνοβιομηχανίας «Κεράνης», υπάρχουν και τις προτείναμε.

Συγκεκριμένα προτείναμε τη συγχώνευση της «Κεράνης» με τη ΣΕΚΑΠ και τη διαμόρφωση ενός μεγάλου ελληνικού συγκροτήματος καπνοβιομηχανίας με τη στήριξη και διεύρυνση των θέσεων απασχόλησης. Προτείναμε επίσης την άμεση ενίσχυση των απλήρωτων εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ ή το ΛΑΕΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσής τους.

Το θέμα όμως είναι ότι η κυβέρνηση , αντί να έχει ως πρώτο μέλημα την παραγωγική βάση της χώρας και τα συμφέροντα των εργαζομένων, έχει ως πρώτη προτεραιότητα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του κεφαλαίου.

Ευχηθήκαμε στους εργαζόμενους καλή χρονιά, αν και τονίσαμε ότι δεν αρκούν μόνο οι ευχές. Αν θέλουμε το 2006 να γίνει καλύτερο για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό, οφείλουμε να παλέψουμε για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και του δικομματισμού με την ενίσχυση της Αριστεράς.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την προσπάθειά του για να σωθεί η καπνοβιομηχανία «Κεράνης», και οι θέσεις απασχόλησης σ’ αυτήν, και θα αναλάβει άμεσα με τον καινούργιο χρόνο όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.»

To Γραφείο Τύπου