Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/03/2008

'Αμεση προμήθεια εξομοιωτή ακτινοθεραπείας για το Π.Γ.Ν. Πατρών

Ερώτηση Ν.Τσούκαλη προς τον Υπουργό Υγείας

Την ανάγκη άμεσης προμήθειας του βασικότερου μηχανήματος (εξομοιωτής) για την ακτινοθεραπεία των καρκινοπαθών της Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει με ερώτησή του, ο βουλευτής Αχαΐας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης:

Το συγκεκριμένο μηχάνημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που είναι και το μοναδικό στην Πελοπόννησο έχει υποστεί βλάβη και οι καρκινοπαθείς της περιοχής αναγκάζονται να πηγαίνουν για ακτινοθεραπεία στην Αθήνα ή στα Γιάννενα.

Από το 2004 έχουν ξεκινήσει  οι  προσπάθειες αντικατάστασης του εν λόγω μηχανήματος, λόγω παλαιότητας. Τέσσερα χρόνια μετά, το μηχάνημα  όχι μόνο δεν έχει  αντικατασταθεί, αλλά ήδη έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης. Στην Ευρώπη τα μηχανήματα αυτά αντικαθίστανται κάθε 10 χρόνια, το συγκεκριμένο μηχάνημα του Π.Γ.Ν. Πατρών είναι 15ετίας και δεν υπάρχουν ούτε ανταλλακτικά για την επιδιόρθωσή του.

Επειδή το θέμα είναι οξύτατο, και έχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, πρέπει να λυθεί άμεσα μιας και το Π.Γ.Ν. Πατρών εξυπηρετεί 1.500.000 πολίτες και αντιμετωπίζει με την ακτινοθεραπεία πάνω από 1000 ασθενείς ετησίως. Κατόπιν αυτών :

 Ερωτάται   ο  κ.  Υπουργός:

α) Ποιος ευθύνεται  για την καθυστέρηση αντικατάστασης του εν λόγω μηχανήματος, που δημιούργησε κενό στην ακτινοθεραπεία των ευαίσθητων αυτών ασθενών (καρκινοπαθών);  

β) Τι προτίθεται να πράξει έτσι ώστε  να διευκολύνει τη διαδικασία για την άμεση προμήθεια του συγκεκριμένου μηχανήματος, προκειμένου  να αποφευχθεί περαιτέρω η ταλαιπωρία των ασθενών;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης