Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/03/2008

Υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η κοινή θέση για την ασφάλεια των πτήσεων

Δημήτρης Παπαδημούλης: "Υπερβολικό και δυσανάλογο το μέτρο των ένοπλων φρουρών στις πτήσεις!"

Υιοθετήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο ο συμβιβασμός μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κοινούς κανόνες σε θέματα ασφάλειας των πτήσεων.

Με βάση τον συμβιβασμό αυτό, καθορίζονται κοινά βασικά πρότυπα για την ασφάλειας της ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας, που περιλαμβάνουν ελέγχους πρόσβασης σε ευαίσθητα σημεία των αεροδρομίων, ελέγχους ασφάλειας τόσο των επιβατών όσο και των αντικειμένων, εξέταση των οχημάτων και περιπολίες. Προβλέπονται επίσης προγράμματα ασφάλειας σε επίπεδο κρατών μελών αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών για την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Ο νέος κανονισμός επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μέτρα αυστηρότερα από εκείνα που περιγράφουν οι διατάξεις του.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συνοδών ασφαλείας εν πτήσει, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να αποφασίζει για την παρουσία τους στις πτήσεις των αερομεταφορέων του. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι οι συνοδοί αυτοί ανήκουν στο κρατικό προσωπικό και έχουν ειδικά επιλεγεί και εκπαιδευτεί. Η κάλυψη του κόστους της πρότασης αυτής θα καταμερισθεί μεταξύ των φορολογούμενων και των επιβατών, με μεταγενέστερες ρυθμίσεις.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, απείχε από την ψηφοφορία, όπως και όλη η ευρωομάδα της Αριστεράς. Με δήλωσή του αιτιολόγησε την ψήφο του:

"Αρνήθηκα να υπερψηφίσω τον τελικό συμβιβασμό του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου, διότι είμαι αντίθετος με το μέτρο των ένοπλων φρουρών εν πτήσει, με δεδομένους και τους αυξημένους πρόσθετους ελέγχους των επιβατών στο έδαφος, πριν επιβιβαστούν στα αεροσκάφη. Θεωρώ το μέτρο αυτό υπερβολικό. Θυσιάζει τα δικαιώματα των επιβατών στο όνομα της ασφάλειας των πτήσεων. Δεν υπηρετεί την αρχή της αναλογικότητας και θα επιβαρύνει τελικά και οικονομικά τους πολίτες -επιβάτες. Καλούμε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, και ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση, να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του, αξιοποιώντας το περιθώριο που διαθέτουν."

To Γραφείο Τύπου