Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/03/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ με αφορμή την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ από τον Υπουργό Παιδείας

Με αφορμή την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ από τον Υπ. Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ τονίζει:

Κινήσεις εντυπωσιασμού και εμβαλωματικές λύσεις επιστρατεύει η κυβέρνηση στο ζήτημα των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Και όλα αυτά, στην προσπάθειά της να εξισορροπήσει ακραίες καταστάσεις που έχει δημιουργήσει και συντηρεί η στρεβλή και αδιέξοδη εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί.

Με τη μείωση των θέσεων των εισακτέων σε Αθήνα και  Θεσσαλονίκη και την αύξησή τους στην περιφέρεια, η κυβέρνηση επιδιώκει καταρχάς να απαλύνει την εικόνα της ερήμωσης των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων στην περιφέρεια που προκάλεσε το αρνητικό μέτρο της «βάσης του 10».

Παράλληλα, υποχρεώνει μεγάλο μέρος των φοιτητών σε εσωτερική μετανάστευση χωρίς να εξασφαλίζει μια ουσιαστική στήριξη στους φοιτητές.

Και όλα αυτά, ενώ διατηρείται η πολιτική της υποχρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η φοιτητική μέριμνα καθημερινά υποβαθμίζεται.

Ο ΣΥΝ επαναφέρει την πρότασή του για ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα διεκδικούμε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αφετηρία τη ριζική αύξηση των δαπανών για την παιδεία άμεσα στο 5% του ΑΕΠ.  

Τμήμα Παιδείας