Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/01/2006

Αναγκαία, όσο ποτέ πριν, η πανευρωπαϊκή συνεργασία

Σχετικά με τον «πόλεμο» Ρωσίας - Ουκρανίας για τις τιμές του φυσικού αερίου, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για τις τιμές του φυσικού αερίου και οι επιπτώσεις της σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύει με πολύ έντονο τρόπο τις οικονομικές αλληλεξαρτήσεις στην ήπειρό μας και την αναγκαιότητα της οικοδόμησης πανευρωπαϊκής συνεργασίας, σε ισότιμη βάση, με βασική της παράμετρο μια νέα σχέση της Ε.Ε. με τη Ρωσία.

Η συνεργασία αυτή είναι σήμερα αναγκαία, όσο ποτέ πριν, και πρέπει να στηριχθεί σε νέους θεσμούς, στη βάση των αρχών του «Ελσίνκι» αλλά και στην αντίληψη της κοινής και αειφόρου ανάπτυξης των ευρωπαϊκών χωρών και κοινωνιών.

Πρόκειται για επιλογή στρατηγικής σημασίας, που οφείλουν να κάνουν οι ηγεσίες της Ε.Ε. έναντι του ατλαντικού «μονόδρομου». Μια επιλογή που μπορεί να αποβεί καθοριστική στην αναζήτηση νέων ισορροπιών προς όφελος της ειρήνης και σταθερότητας σε όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη η προώθηση εναλλακτικών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τομέας που ενώ ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας έχει υποτιμηθεί κατά απαράδεκτο τρόπο στις ενεργειακές πολιτικές τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής».

To Γραφείο Τύπου