Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/03/2008

Για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων

Με αφορμή τη δημοσιοποιημένη πρόθεση συμπολιτών μας να τελέσουν πολιτικό γάμο ομοφύλων, αποτεινόμενοι σε δημαρχιακές αρχές, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ τονίζει ότι ο  (πολιτικός) αστικός γάμος ομοφύλων είναι  ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα προς την άρση   ποικίλων διακρίσεων και ιδίως αυτής λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Η άρνηση ισότιμης αστικής αναγνώρισης ετερόφυλων και ομόφυλων σχέσεων εμποδίζει τα ομόφυλα να κατοχυρώσουν τα ίδια δικαιώματα  (ασφάλισης, περιουσιακά, κληρονομικά, συνταξιοδοτικά κ.ά), με τα ετερόφυλα.

Σε αυτά τα πλαίσια, το Τμήμα Δικαιωμάτων  υποστηρίζει τις δημοσιοποιημένες πρωτοβουλίες μελών  της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας να τελέσουν πολιτικό γάμο καθώς, μάλιστα,  πιστεύει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τον πολιτικό γάμο επιτρέπει τους γάμους ομοφύλων.

Θεωρούμε παρόλʼ αυτά,  ότι  οι περαιτέρω πρωτοβουλίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα απαιτούν  συνεννόηση και συνεργασία με τα κόμματα και με τις δημαρχιακές αρχές προκειμένου να έχουν  μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, με αφορμή το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης», το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκφράζει την αντίθεσή του με τον αποκλεισμό των συμπολιτών μας με ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό και ζητά να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του οι ρυθμίσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι συνταγματικές αρχές της ισότητας, της ισονομίας, της κατοχύρωσης της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της ελευθερίας ίδρυσης οικογένειας και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας επιβάλουν σε κάθε περίπτωση την εκ μέρους της Πολιτείας ισότιμη νομική αντιμετώπιση ετερόφυλων και ομόφυλων.

Τμήμα Δικαιωμάτων