Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/01/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Ελλάδος

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον Π. Τριγάζη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ και τη Σούλα Παναρέτου, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Ελλάδος κ. Κασπάρ Καραμπετιάν.

Μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε τα εξής:

«Το θέμα που μας έθιξε η Εθνική Επιτροπή Αρμενίων Ελλάδας ήταν σοβαρό και έχει σχέση με την καταστροφή αρμένικων πολιτιστικών μνημείων στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν, που έχουν μια ιστορία 15 αιώνων και πρόκειται για νεκροταφεία και άλλα μνημεία της αρμένικης χριστιανικής εκκλησίας.

Χρειάζεται άμεση παρέμβαση και αυτή θα γίνει από την πλευρά του κόμματός μας, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και μέσω της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να παρέμβει και η ελληνική κυβέρνηση, γιατί αυτά που είδαμε στο Κόσσοβο και στην κατεχόμενη Κύπρο δεν πρέπει να τα ξαναδούμε. Υπάρχουν όρια στις αντιπαραθέσεις, και αυτά είναι ο σεβασμός των πολιτιστικών μνημείων, είτε αυτά είναι μουσουλμανικά, είτε βουδιστικά είτε χριστιανικά.»

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Κασπάρ Καραμπετιάν, δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντικό για μας αυτό το θέμα, και γι αυτό έχουμε ξεκινήσει μια διεθνή κινητοποίηση και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με στόχο να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσει αυτό το έγκλημα εναντίον μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ενός ιδιαιτέρου αρμενικού πολιτιστικού στοιχείου που είναι οι σταυρόπετρες που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Υπήρχαν πάνω από 10.000 και τώρα έχουν μείνει δυστυχώς ελάχιστες. Ο αγώνας μας είναι να σταματήσει αυτό το έγκλημα και ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ και τα στελέχη του κόμματος που μας διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση»

To Γραφείο Τύπου