Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/03/2008

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗΝ 1ηΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

1. Για τη νέα πλειοψηφία, την εναλλακτική λύση

«Βρισκόμαστε σε μια φάση ταχείας και μεγάλης ανόδου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό. Κι ευχαριστούμε όλους, μέλη των συνιστωσών, ανένταχτους, φίλους του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη συμβολή τους σε αυτή την όμορφη περιπέτεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μπορεί, όμως, να γίνουμε και θύματα της επιτυχίας.

Η κοινωνία μας θέτει προκλήσεις και διλήμματα που εμείς δεν τα περιμέναμε ή τα περιμέναμε πολύ αργότερα.

Έχουν εκτιμήσει βαθιά την αντιπολιτευτική μας στάση, παρότι μπορούμε να τη βελτιώσουμε κι άλλο. Την ουσιαστική αντίθεσή μας στη δεξιά πολιτική. Την ενωτική μας διάθεση. Την κινηματική μας διάσταση. Το άνοιγμά μας στη νέα γενιά. Την αποτελεσματικότητά μας.

Ζητούν όμως κάτι περισσότερο από μας. Την πολιτική προοπτική. Σε μια χώρα που βρίσκεται σε τέλμα, έχουμε καταδειχθεί σε χώρο ελπίδας και προσδοκίας.

Η κοινωνία μας ρίχνει το γάντι. Οφείλουμε να το σηκώσουμε. Να λειτουργήσουμε με την τόλμη και τη γενναία ανάληψη  κινδύνου που λειτουργούμε  και μας έφερε τόσους καρπούς μέχρι τώρα.

Και μπορούμε να μιλήσουμε για μια νέα πλειοψηφία. Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος. Όμως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι δείκτες του ρολογιού της πολιτικής αλλαγής κινούνται με θεαματική ταχύτητα.

Ναι, μπορούμε να μιλούμε για ένα εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα δίνει απαντήσεις σε άμεσα προβλήματα του λαού – ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία, ανακατανομή του πλούτου, παιδεία, κοινωνικό κράτος- και θα είναι ανοικτό από τη μια στην πορεία σε ένα σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία και από την άλλη στην συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες δυνάμεις του κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ναι, μπορούμε να μιλούμε για την επιδίωξη μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς. Άλλου τύπου. Συγκρουσιακή. Ανατρεπτική.  Ανυπότακτη. Αντικαπιταλιστική. Απελευθερωτική. Μετασχηματική.

Ας μη διστάσουμε. Ζούμε σε μια φάση βαθύτατης κρίσης της οικονομίας- καζίνο, της αγοράς χωρίς ελέγχους, της  διάλυσης του δημόσιου χώρου, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους. Έχει αρχίσει  ήδη η αντίστροφη πορεία, αυτή τη φορά προς τα μπροστά. Τα μηνύματα για την Αριστερά έρχονται ήδη από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Κύπρο.

Στην Ευρώπη των πολυεθνικών και του τζόγου η Ελλάδα αποδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος. Γιατί έχει ένα σαθρό πολιτικό σύστημα με δύο πρωταγωνιστές που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Γιατί έχει μια Αριστερά ενωμένη, ριζοσπαστική, τολμηρή, αντισυμβατική, καινοτόμα, εμπνευσμένη, αισιόδοξη, έτοιμη για το μεγάλο εγχείρημα.

Καλά κάνουμε λοιπόν που ξεκινήσαμε την Σύσκεψή μας με λατινοαμερικάνικη μουσική και τραγούδια. Γιατί αυτό τον αέρα της ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, αλληλεγγύης μπορούμε να τον φέρουμε και στην ήπειρό μας, ξεκινώντας από εδώ, από τον τόπο μας.»    

2. Για τις σχέσεις με τον σοσιαλιστικό χώρο

«Γνωρίζουμε εξαρχής ότι η συνάντηση των διαφόρων ρευμάτων της ιστορικής Αριστεράς, σε ένα τόπο που είχε σφραγισθεί από τους διχασμούς μέσα στην Αριστερά, θα είχε μαγική, μεταμορφωτική δύναμη.

Γνωρίζουμε ακόμα, όμως, ότι για ένα μεγάλο βήμα μπροστά χρειαζόμαστε περισσότερες δυνάμεις, και συντρόφους και συντρόφισσες.

Καλωσορίζουμε γι αυτό μαζί κι έναν-έναν ξεχωριστά όσους κι όσες από τον σοσιαλιστικό χώρο που συναντιόμαστε μαζί. Για ένα ποτάμι που συνεχώς μεγαλώνει. Για τη δυνατότητα μέσα, δίπλα στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς να ξαναδούν να ζωντανεύουν αξίες και ιδανικά που έχουν ποδοπατηθεί από τον κυβερνητισμό και την ενσωμάτωση, βιώματα, ελπίδες, διαθέσεις αγώνων.

Αυτή είναι η ενότητα από τα κάτω. Πρωτοφανής στις σύγχρονες εξελίξεις, με μια εκρηκτική δύναμη για την αλλαγή του τοπίου.

Την ίδια στιγμή που μια γενικότερη συνεργασία σε ηγετικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατη. Οι προγραμματικές θέσεις για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, την συνταγματική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανασφάλιστη εργασία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την στάση απέναντι στις ΗΠΑ μας θέτουν σε διαφορετικές όχθες.

Εμείς, εξάλλου, δεν είμαστε για να δώσουμε «μια από τα ίδια»

Εμείς δεν είμαστε για να στηρίξουμε το δικομματισμό ή κάποιο από τους πρωταγωνιστές του.  Αλλά για να τον ανατρέψουμε.

Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, αν έχουμε σήμερα αυτή την άνοδο, είναι γιατί επιμείναμε πεισματικά σε έναν άλλο δρόμο μακριά από παιχνίδια κορυφής και καρέκλες. Και αν αλλάξουμε πορεία, θα χάσουμε κάθε αξιοπιστία.

Αυτό πρέπει να είναι ένα σαφές μήνυμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και να το κατανοήσουν οι πάντες.»

3. Για ένα «άνοιγμα από τα κάτω»

«Όλοι παρατηρούν την άνοδο της αποδοχής και της στήριξης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς από την κοινωνία.

Δεν μας αρκεί όμως ούτε μια παθητική αποδοχή, ούτε μια δημοσκοπική στήριξη.

Η μήτρα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν τα κινήματα, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, η αντίσταση της γενιάς του Άρθρου 16.  Περάσαμε μετά σε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών. Οδηγηθήκαμε στη σημερινή μας θέση. Είναι θέμα προτεραιότητας να επιστρέφουμε συνεχώς στη μήτρα μας.

Θα μπορούμε να πάμε μπροστά μόνο εφόσον η άνοδός μας πυροδοτήσει μια άνοιξη από τα κάτω, στην κοινωνία. Με αμφισβήτηση όλων των κεκτημένων στερεοτύπων και εξουσιών. Μια ενεργοποίηση των πολιτών. Με εμπιστοσύνη στη νεολαία. Με ένα πυρετό  πολιτισμού. Με χώρο για το αυθόρμητο.»

ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/3/2008