Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/03/2008

Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη στον Ρ/Σ "ΑΘΗΝΑ 9.84"

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον 9,84 (Γ.Λοβέρδος-Μ.Νικολάου) για τις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε μεταξύ άλλων:

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υποτιμούν αυτό που γίνεται στην κοινωνία. Πολύς κόσμος φοβάται ότι θα ζήσει χειρότερα απʼ ότι μέχρι τώρα. Η νέα γενιά φοβάται ότι θα ζήσει χειρότερα από τους πατεράδες της. Τα μεσαία στρώματα που ήλπιζαν στην βελτίωσή τους, βλέπουν να συμπιέζονται προς τα κάτω. Βλέπουν οι πολίτες, εκ του αποτελέσματος, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις –οι αυτοδύναμες, οι ισχυρές, οι μονοκομματικές- έχουν καταντήσει την Ελλάδα ουραγό στην ΕΕ στα «καλά», δηλαδή στο περιβάλλον, στο κοινωνικό κράτος, την δημόσια παιδεία, την υγεία, την έρευνα και πρωτοπόρο στα «κακά» δηλαδή στην διαφθορά, τις ανισότητες, τον κομματισμό, την αναξιοκρατία. Ζητούν αλλαγές.

Δεν ήμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τον τόπο. Έχουμε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να το κάνουμε πληρέστερο και πειστικότερο. Δεν  απολογούμαστε όμως γιʼ αυτό απέναντι στη ΝΔ που έχει ένα πρόγραμμα που πέταξε στα σκουπίδια μόλις έγινε κυβέρνηση. Ούτε απέναντι στο ΠΑΣΟΚ το οποίο είχε ένα προοδευτικό πρόγραμμα όταν έγινε κυβέρνηση, αλλά εφάρμοσε μια δεξιά πολιτική. Δεν θέλουμε ένα πρόγραμμα που θα το ετοιμάσουν επικοινωνιολόγοι και θα το πετάξουμε κι εμείς  στα σκουπίδια. Θέλουμε να βελτιώσουμε την πειστικότητα, την επάρκεια, την πληρότητα των δικών μας προτάσεων, όχι μόνο για να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες για την διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και γιατί ακόμη και η αντιπολίτευση με το πρόγραμμά της επηρεάζει την άσκηση της εξουσίας. Ασκεί, κατά κάποιο τρόπο, «κυβερνητικό ρόλο». Για παράδειγμα, εμείς πριν 16 χρόνια είπαμε, με μεγαλύτερη υπευθυνότητα απʼ ότι οι κυβερνήσεις, τι πρέπει να γίνει στο Μακεδονικό με το «ναι» στο πακέτο Πινέιρο και έπεσαν να μας φάνε όλοι. Είχαμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, για την φορολογική μεταρρύθμιση. Ο ΣΥΝ, σε αντίθεση με τα άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ,  είναι μια δύναμη που μπαίνει στον κόπο και στην δυσκολία, δίπλα στο «όχι» που λέει να κάνει και την αντιπρότασή της.

Εμείς δεν σκοπεύουμε να πετάξουμε τα οράματά μας στο όνομα του ρεαλισμού. Θέλουμε, με οδηγό τα οράματά μας να διατυπώνουμε ρεαλιστικές προτάσεις που να αλλάζουν τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο. Τα οράματά μας δεν είναι για τη δευτέρα παρουσία. Δεν είμαστε οι χιλιαστές της αριστεράς. Έχουμε οδηγό κάποιες αξίες και κάποιες αρχές για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ισότητα. Δεν θέλουμε όμως να περιμένουν μέχρι το 3000 μχ οι ασθενέστεροι, οι φτωχοί, οι άνεργοι για να δουν μια καλύτερη μέρα.

Διεκδικούμε να διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο την αριστερά, ικανή να κυβερνήσει τον τόπο. Αυτό είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Εμείς μάλιστα που θέλουμε απλή αναλογική δεν νομίζω, όσο αισιόδοξα και να είναι τα πράγματα, ότι θα πάρουμε το 51%. Αυτό σημαίνει ότι στον ορίζοντά μας έχουμε μια πολιτική ευρύτερων συμμαχιών.  Διεκδικούμε μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Δεν θέλουμε να παίξουμε το ρόλο ενός δεκανικιού για να συνεχιστούν πολιτικές με τις οποίες διαφωνούμε. Λέμε όχι στην πρόταση «θέλουμε ως ΠΑΣΟΚ την αυτοδυναμία μας και θα σας δώσουμε και καναδυό υπουργεία». Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Αν θέλαμε υπουργεία, όπως-όπως, για να υλοποιούμε πολιτικές με τις οποίες διαφωνούμε, δεν θα είχαμε επιλέξει τον ΣΥΝ.

To Γραφείο Τύπου