Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/03/2008

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Γερμανό Ομοσπονδιακό βουλευτή των "Πράσινων" Hans-Josef Fell

Σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του Συνασπισμού έγινε συνάντηση σχετικά με ενεργειακά ζητήματα και πιο συγκεκριμένα την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η αντιπροσωπεία του κόμματος, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, αποτελούνταν από τον Βαγγέλη Αποστόλου, υπεύθυνο της ΠΓ για το ζητήματα περιβάλλοντος, αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης, τον Χάρη Κωνσταντάτο, συντονιστή της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη» και τη Στεργιανή Σαπαρδάνη συνεργάτιδα του ΣΥΝ σε περιβαλλοντικά θέματα. Από την πλευρά της γερμανικής αντιπροσωπείας, που συνόδευσε ο Γερμανός Πρέσβης Δρ Wolfgang Schultheiss, παραβρέθηκαν ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Βουλευτής των «Πρασίνων» κ. Hans-Josef Fell, και η κ. Victoria Kerner - Αλεξανδράτου, που βραβεύθηκε χθες στην γερμανική πρεσβεία με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Φωτοβολταϊκών Εφαρμογών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ορισμένες βασικές θέσεις του κόμματος, αναφορικά με τα ζητήματα του μακροχρόνιου αειφορικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, με προγραμματισμό, προοπτική, σεβασμό στο περιβάλλον και ασφάλεια εφοδιασμού, στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για προώθηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 20% και για τη χρήση νέων τεχνολογιών καύσης για μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Επισήμανε έτσι την ανάγκη να συμβάλλει η Ελλάδα στη μείωση των εκπομπών που ευθύνονται για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη θέληση της ΕΕ και της παγκόσμιας κοινότητας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που έγινε σε φιλικό κλίμα,  έγινε ενημέρωση για τις καινοτόμες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εφαρμόζονται στη Γερμανία. Τέλος, ανταλλάχθηκαν απόψεις για ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο στην Ευρώπη - με έμφαση στις ενεργειακές οδούς (αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου) στα Βαλκάνια - αλλά και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις τους για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

To Γραφείο Τύπου