Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/03/2008

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού στις 21 Μάρτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, τονίζει:

Η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού αποτελεί, όπως και οι προηγούμενες, ημέρα εγρήγορσης και κινητοποίησης. Η χώρα μας και η Ευρώπη είναι αντιμέτωπες με αυξανόμενα κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και ξενοφοβίας, που ευνοούνται από τις κυρίαρχες αντιλήψεις και πολιτικές. Βολεύουν το σύστημα αντιλήψεις του τύπου «φταίνε οι ξένοι για την ανεργία». Δίπλα, μάλιστα, στις άλλες μορφές ρατσισμού, σημειώνει επικίνδυνη άνοδο τα τελευταία χρόνια η ισλαμοφοβία αλλά και ο αντισημιτισμός.

Και στην Ελλάδα φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς από οργανωμένες ομάδες ή μεμονωμένους πολίτες, καθώς και πρακτικές αδιάκριτης αστυνομικής βίας κατά ξένων μεταναστών, ιδίως από τα σώματα της λεγόμενης συνοριακής φύλαξης των οποίων παγίως ζητούμε την κατάργηση, πρέπει να συναντήσουν την καθολική αποδοκιμασία και καταδίκη της κοινωνίας.

Μάλιστα, τις μέρες αυτές που διανύουμε την Ευρωπ. Εβδομάδα κατά του Ρατσισμού, αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι διευρύνεται η ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών με τις πρόσφατες απαράδεκτες ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού όπως η αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην περίθαλψη  

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού, απαιτούμε την κατάργηση κάθε μορφής διακρίσεων και σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτου εθνότητας, φύλου, χρώματος, θρησκεύματος, σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Ζητάμε την καθιέρωση μαθήματος αντιρατσιστικής αγωγής στα σχολεία και την απαγόρευση της ρατσιστικής προπαγάνδας από τα ΜΜΕ. Επίσης, ζητάμε την συνέχιση της διαδικασίας νομιμοποίησης των αλλοδαπών και την παροχή σε αυτούς των ίδιων δικαιωμάτων με τους έλληνες πολίτες. Ακόμα, τη λήψη μέτρων για την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς επίσης, και την χορήγηση σε αυτά της ελληνικής υπηκοότητας αυτόματα με τη γέννησή τους στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την προώθηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής ένταξης για κάθε μετανάστη και κάθε μετανάστρια.

Στηρίζουμε το αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και  εκφράζουμε  την  αντίθεση μας σε κατασταλτικές πολιτικές τύπου FRONTEX που δυστυχώς τείνουν να επικρατήσουν αντιμετωπίζοντας τους μετανάστες ως απειλή.

To Γραφείο Τύπου