Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/01/2006

Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από καιρό ο Συνασπισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Δήλωση του Σπύρου Λυκούδη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για θέματα Πολιτισμού

Αμέσως μετά την ανακήρυξη της ΠΑΤΡΑΣ σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η υπάρχουσα και βεβαιωμένη κρίση μεταξύ των υπευθύνων παραγόντων για την οργάνωσή της, εκδηλώθηκε με την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού κ. Θάνου Μικρούτσικου.

Ο κ. Θάνος Μικρούτσικος με τη σοβαρότατη καταγγελία του ότι το Υπουργείο Πολιτισμού με συνειδητές ενέργειες οδηγούσε την οργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην απαξίωση και η απάντηση του Υφυπουργού κ. Π. Τατούλη ότι η παραίτηση του Θ. Μικρούτσικου είναι ένας από καιρό σχεδιαζόμενος πολιτικός ελιγμός, αναδεικνύουν την απόλυτη έλλειψη συνεννόησης και τα αδιέξοδα που υπήρχαν στην κορυφή της διοργάνωσης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέκος Αλαβάνος με πρόσφατη ερώτησή του στις 8 Νοεμβρίου 2005 έθεσε στη Βουλή το ζήτημα και ζήτησε απάντηση και πληροφόρηση από τον κ. Π. Τατούλη για τα σοβαρά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Στην απάντησή του στις 25 Νοεμβρίου(!!!) ο Υφυπουργός κατέληγε:

«Μέχρι στιγμής ο Οργανισμός λειτουργεί με συστηματικότητα και επιτυχία και τα στελέχη του εργάζονται καθημερινά για την επιτυχία του θεσμού ΠΑΤΡΑ 2006».

Η σημερινή εξέλιξη που επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της ερώτησής μας, επιβεβαιώνει παράλληλα και την έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής αξιοπιστίας στην απάντηση της.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης του Προέδρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέκου Αλαβάνου

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

ΕΡΩΤΗΣΗ Αλ. Αλαβάνου προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Όταν στο Λίβερπουλ, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2008, πωλούνται ήδη τα εισιτήρια των εκδηλώσεων, στην Πάτρα δύο μήνες πριν από την επίσημη έναρξη, όχι μόνο δεν γνωρίζουν το κόστος τους, αλλά δεν υπάρχει πλήρες πρόγραμμα ούτε για την τελετή έναρξης. Η εικόνα που παρουσιάζει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και έχει επηρεάσει την κοινωνική, επιχειρηματική, καλλιτεχνική και πολιτική ζωή της πόλης, έχει ως εξής:

Ο Δήμαρχος της Πάτρας και ο Νομάρχης συχνά γίνονται δέκτες παραπόνων από φορείς της πόλης που εκφράζουν την αντίδρασή τους διότι δεν προβάλλονται οι Πολιτιστικές της παραδόσεις και αξίες της Πάτρας (πχ η πόλη θεωρείται Γενέτειρα του Θεάτρου Σκιών), δεν συμμετέχουν στον σχεδιασμό των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και οι προτάσεις τους απορρίπτονται με τρόπο απαξιωτικό, χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις αρχές «διαφάνειας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το τεράστιο κόστος των εκδηλώσεων, συνοδεύεται με «στεγανά», έλλειψη ενημέρωσης και απαξιωτικούς και εχθρικούς χαρακτηρισμούς, από την μεριά του φορέα διαχείρισης και του καλλιτεχνικού διευθυντή προς όσους θίγουν προβλήματα αυτού του είδους.

Εκφράζονται φόβοι ότι η Τελετή Έναρξης, που, ως γνωστόν, γίνεται παρουσία των Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε. και πολλών πνευματικών προσωπικοτήτων, δεν θα γίνει γιατί ο προβλεπόμενος χώρος δεν θα είναι έτοιμος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την προχειρότητα και την νοοτροπία που επικρατεί είναι ότι σε πολλά κτήρια που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις δεν έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες παρεμβάσεις και δεν έχουν δοθεί καν οι απαραίτητες άδειες από τις πολεοδομικές αρχές που, σε τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις, είναι αντίθετες με έργα αναπλάσεων και ζητούν τη διακοπή τους.

Η υπάρχουσα ιστοσελίδα παρέχει ελάχιστες πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους για τις εκδηλώσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    * Πως σχολιάζει αυτά τα γεγονότα που προκαλούν τη δυσφορία τοπικών φορέων και προσώπων του ντόπιου πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου;

    * Είναι σε θέση να μας δώσει πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων τις ημερομηνίες, το κόστος και το χώρο πραγματοποίησής τους;

    * Ποια από τα έργα υποδομής θα παραμείνουν στην πόλη και μετά το 2006;

    * Με ποιο τρόπο θα παρέμβει, ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει «διαφάνεια» στα οικονομικά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια επιτυχημένη διοργάνωση;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέκος Αλαβάνος

To Γραφείο Τύπου