Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/03/2008

Επικίνδυνη η ρύπανση στην υδρολεκάνη της Αραβησσού του Ν. Πέλλας

Ερώτηση Ε.Αμμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών

Επί 25 και πλέον χρόνια τα λύματα του αγωγού αποχέτευσης του Δήμου Κύρρου Πέλλας καταλήγουν στην υδρολεκάνη Αραβησσού, από όπου υδροδοτούνται η Θεσσαλονίκη και τα Δ.Δ.  Αραβησσού και Πλαγιαρίου. Εκτός όμως από τα λύματα του αγωγού αποχέτευσης στην υδρολεκάνη καταλήγουν και κάθε είδους στερεά απόβλητα. Με άλλα λόγια οι πηγές κατάντησαν σήμερα ένας μεγάλος βοθρόλακκος, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Η μόλυνση έχει προχωρήσει έως τις πηγές της Αραβησσού, καθώς είναι ορατά τα λύματα που καταλήγουν εκεί. Η υγεία των κατοίκων όπως και η υγεία των πολιτών της Θεσσαλονίκης μπαίνει σε κίνδυνο, αφού ο μισός και πλέον νομός υδροδοτείται από την Αραβησσό. Η συνέχιση της απόρριψης των αποβλήτων στην περιοχή χωρίς επεξεργασία, θα υποβαθμίσει περισσότερο το περιβάλλον και αφετέρου θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία κατοίκων μεγάλων περιοχών που υδρεύονται από πηγές της υδρολεκάνης Αραβησσού.

Η λύση που προτείνεται από την Δημοτική Αρχή και τους πολίτες είναι η δημιουργία και λειτουργία δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στο Δήμο. Οι κάτοικοι ζητούν να παρέμβουν άμεσα το τμήμα περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Υγιεινής του Ν. Πέλλας, καθώς και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Γιαννιτσών, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα που διαπράττεται. Επιπλέον ζητούν να ληφθούν μέτρα προστασίας των πηγών.

Σημειώνεται πως ο χώρος των πηγών της Αραβησσού αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Πολλοί μαθητές, κυρίως αυτή την εποχή, επισκέπτονται τις πηγές στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

- Τι άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε η υδρολεκάνη της Αραβησσού να πάψει να αποτελεί εστία μόλυνσης που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και αιτία υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου